4.75 van 8 stemmen

Kruidige gele linzensoep met selderij

1 uur
Soep
Vegetarisch

In de wereld van de linzen heb je onder andere bruine en groene linzen die hun vorm en structuur behouden tijdens het koken. Aan de andere kant heb je splitlinzen die, de naam verklapt het al een beetje, tijdens het koken uit elkaar vallen doordat ze geen vliesje meer hebben. …

In de wereld van de linzen heb je onder andere bruine en groene linzen die hun vorm en structuur behouden tijdens het koken. Aan de andere kant heb je splitlinzen die, de naam verklapt het al een beetje, tijdens het koken uit elkaar vallen doordat ze geen vliesje meer hebben. Ideaal voor curry’s en soepen en met een heerlijke nootachtige, iets zoete smaak. Ik maakte er deze keer een zeer smaakvolle en kruidige gele linzensoep van met selderij.

Voordat ik de linzen liet koken nam ik ruim de tijd om de uien te bakken met alle specerijen en Turkse paprikapasta (ook wel peperpuree genoemd). Deze ‘biber salçası’ leerde ik kennen door mijn kooksessie met Hilal en ik was direct verliefd op de smaak van de zoete Turkse paprika’s die met wat zout zijn fijngemalen tot een pasta. Hilal maakt de pasta altijd zelf met haar moeder, maar ze vindt de variant van Öncü (te koop bij Turkse supermarkten) een goede tweede. Dus die heb ik dan maar gelijk in huis gehaald ;-). Een potje is in de koelkast heel lang houdbaar en het is een geweldige toevoegen aan soepen, geroosterde of gesmoorde groenten en bulgur- en stoofgerechten. Ik kan me ook goed voorstellen dat ik dit combineer met een gebakken eitje op brood. Geen zorgen als je dit ingrediënt niet in huis kunt of wilt halen, je kunt het in deze soep ook goed vervangen door tomatenpuree.

Ik koos ervoor om de gele linzensoep grof te laten, want ik vond de structuur ervan heel lekker. Maar je kunt er ook voor kiezen om de soep helemaal fijn te pureren. Wil je nog wat extra groenten toevoegen, kies dan voor stukjes wortel of pompoen. En als je de soep helemaal plantaardig wilt maken, laat je de boter er gewoon uit en vervang je deze door bakolijfolie of zonnebloemolie.

Ingrediënten

  • boter, of plantaardige olie voor vegan
  • 2 rode uien, in dunne halve maantjes
  • zout
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 el Turkse paprikapasta, of vervang door tomatenpuree
  • 500 gr gele splitlinzen, kan ook met rode splitlinzen als je alleen die kunt vinden
  • 2 l warme groentebouillon
  • 10 gr verse selderij, blaadjes fijngehakt + extra voor garneren
  • zwarte peper

Aan de slag!

  • Verhit een grote braadpan en smelt hierin een klont boter of een lepel ghee. Fruit de rode uien 5 minuten met een snufje zout op laag vuur.
  • Voeg de komijn, paprika, kerrie, koriander en paprikapasta toe en roer goed door. Laat nog 10 minuten bakken terwijl je af en toe roert.
  • Spoel de gele splitlinzen zorgvuldig af in een fijnmazig vergiet onder de koude kraan. Voeg ze toe aan de pan samen met 2 liter groentebouillon. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 30 - 40 minuten pruttelen (zonder deksel) terwijl je af en toe goed roert. De linzen worden vanzelf zacht waardoor ze uit elkaar vallen en de soep ook zal indikken. Als je soep bijna de gewenste dikte heeft, roer je de fijngehakte selderij erdoor.
  • Proef de gele linzensoep en breng naar wens verder op smaak zwarte peper. Serveer in kommen met wat extra fijngehakte selderij.

Notities

  • Dit recept is voldoende voor 4 - 6 personen.
  • Bereiding: 60 minuten.
  • De gele linzensoep kun je na bereiding zeker 2 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen doe ik altijd in een pannetje. Voeg eventueel wat bouillon toe als de soep te dik is geworden.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer