Het recept wat ik jullie vandaag ga geven vind ik ideaal voor een zondag. Het is heel makkelijk te maken, rijk van smaak en het ultieme comfort food. Noem het een sunday roast die je afsluit met bijvoorbeeld een warme citroenpudding. Haal goede lamskoteletten of -ribben bij de (Turkse) slager en smaakvolle, stevige aardappelen. Bijvoorbeeld roseval of, als je ze kunt vinden, de nieuwe Perupas aardappelen. Een stevige aardappel die verkrijgbaar is in de kleuren roze en paars. De roze aardappelsoort heeft een licht zoete, nootachtige smaak. Bijna een beetje kastanje-achtig. De paarse variant wordt weleens vergeleken met de truffelaardappel, maar deze soort is iets bitterder van smaak. Of vraag gewoon je groenteboer om advies en zeg dat je de aardappelen in de schil wilt roosteren in de oven. Dan komt hij vast met een heerlijke aardappel op de proppen.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 750gr stevige aardappelen in de schil
– 500gr (gekleurde) wortelen/bospeen
– 2 knoflooktenen (in de schil)
– 10 takjes verse tijm
– zeezout
– olijfolie extra vergine
– 1 kilo lamskoteletten
– peper
– om te serveren: groene salade aangemaakt met een lichte dressing van olijfolie extra vergine, azijn, peper en zout
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een grote ovenschaal klaar waar alle aardappelen en wortelen in passen.
Boen de aardappelen schoon en snijd ze in 8 langwerpige parten. Deze gaan allemaal in de ovenschaal. Was daarna de wortelen en halveer ze in de lengte. Deze gaan daarna bij de aardappelen. Plet de knoflooktenen iets met een mes en gooi in de ovenschaal. Rits de blaadjes van de helft van de tijm en strooi erover samen met een flinke snuf zeezout. Sprenkel er royaal olijfolie over en hussel goed door elkaar met je handen. Zet de schaal in de oven en rooster het in 35-45 minuten gaar en goudbruin.
Haal nu de lamskoteletten uit de koelkast en smeer ze in met peper, zout en olijfolie. Laat ze rustig even liggen en op temperatuur komen. Het grillen doe je pas op het moment dat de aardappelen en wortelen bijna of net klaar zijn. Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden. De koteletten rooster je vervolgens ongeveer 2-3 minuten per kant, zo blijven ze mooi rosé van binnen.
Leg de gegrilde lamskoteletten op je aardappelen en wortelen en bestrooi met de overige takjes tijm. Serveer met een groene salade en eventueel een zelfgemaakt muntsausje.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.