Oh, wat had ik zin in lasagne onlangs, maar dan wel in een echte winterse. Met pompoen en boerenkool had ik bedacht. Geen idee of dat zou lukken. Het werd een lasagne met pompoen, cavolo nero (de stevige versie van boerenkool, oftewel palmkool) en salie met heel veel kaas. En die combinatie was goud.
Cavolo nero kun je trouwens bij de gespecialiseerde groenteboer of soms bij grotere supermarkten kopen. Maar als je het nou niet kunt vinden dan is ‘gewone’ boerenkool ook een prima optie.
Meer lasagne recepten? Laat je hier inspireren.
Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen:
-
- olijfolie
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gr cavolo nero (palmkool)
- 650 gr pompoen
- zout
- 250 gr ricotta
- 1,5 tl gerookt paprikapoeder
- 4 takjes salie
- zwarte peper
- 150 gr geraspte belegen kaas
- 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 12 vellen (verse) lasagne (let op dat je gedroogde eerst nog moet voorkoken)
- 1 (2 mag ook) bollen mozzarella
Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 30 minuten / Oventijd: 30 – 40 minuten
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden (conventioneel) of 190 graden (hetelucht). Vet een grote vierkante of rechthoekige ovenschaal heel licht in met olijfolie.
- Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. Hak de cavolo nero grof.
- Kook 400 gr pompoen in blokjes circa 15 minuten in kokend water met zout totdat ze zacht zijn en giet daarna af. Maal de gekookte pompoen fijn met de ricotta, gerookt paprikapoeder, snuf zout en 10 blaadjes salie.
- Snijd 250 gr ongekookte pompoen in dunne plakjes.
- Verhit een grote koeken- of hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten in een scheut olijfolie. Voeg de cavolo nero in delen toe en laat het slinken terwijl je blijft roerbakken. Breng op smaak met zout en peper en roer er 75 gr geraspte belegen kaas en 50 gr geraspte Parmezaanse kaas door.
- Nu ga je laagjes maken in de ovenschaal: 1/4 deel pompoenspread, 1/3 deel pompoenplakjes, 4 lasagnebladen (naast elkaar), 1/2 deel cavolo nero, 1/4 deel pompoenspread, 1/3 deel pompoenplakjes, 1/3 deel mozzarella in stukken gescheurd, peper en zout, 4 lasagnebladen naast elkaar, 1/2 deel cavolo nero, 1/4 deel pompoenspread, 1/3 deel pompoenplakjes, 1/3 deel mozzarella in stukken gescheurd, 4 lasagnebladen naast elkaar, 1/4 deel pompoenspread, 75 gr belegen geraspte kaas, 1/3 deel mozzarella in stukken gescheurd, 6 – 8 blaadjes salie, 25 gr geraspte Parmezaanse kaas en zwarte peper. Zo, zijn jullie er nog?
- Schuif de schaal in de oven en bak 30 – 40 minuten totdat de bovenkant goudbruin is en de kaas lekker aan het borrelen is.
Geniet van deze zalige en vegetarische lasagne met pompoen!
Recept & fotografie: Francesca