Alles wat Denise Kortlever aanraakt, verandert in ‘all-day yumminess’. Niet alleen is ze culinair trendjournaliste en food fotografe, jullie kennen haar vast ook van All-day Breakfast. Het eerste kookboek waar ik direct kriebels van in mijn buik kreeg.
Onlangs werd boek twee gelanceerd: All-day Bowls. Mijn ontluikende verliefdheid werd gevoed (fantastische woordspeling natuurlijk) door de prachtige fotografie van de zalige gerechten in een kommetje. Want dat is precies waar dit boek over gaat, heel veel lekker eten in een kom. Meer heb je namelijk niet nodig.
Wat nou borden, eten doe je uit een bowl
Denise reist de wereld over om culinaire trends te ontdekken en zag overal ‘bowls’ opduiken. Van açai bowls tot Hawaïaanse poke. Allemaal gerechten in een kom die toegankelijk, licht en vooral ontzettend gevarieerd zijn. Die naadloos in haar All-day Kitchen filosofie passen en daar ging ze mee aan de slag.
Met als resultaat een waanzinnig kookboek met ruim 60 verrassende en maakbare recepten in een bowl. Van smoothiebowls met granola voor het ontbijt, rijkgevulde salades als meeneemlunch tot waanzinnige burritobowls bij het diner. Maar uit een kom eet je ook onvervalst comfort food. Heerlijk op de bank met een kom pittige pompoenrisotto of romige paddenstoelensoep met porcinitoast. En natuurlijk ontbreken de dessertbowls niet. Wat denk je van supersnel softijs van banaan of een frambozen-Eton mess?
Ik ben echt enorm enthousiast over het eindresultaat en raad het iedereen aan. Vooral door de maakbaarheid van de recepten. Denise laat zien dat je met niet te veel, maar wel goede ingrediënten en fantasie zalige gerechten kunt maken. Daarvoor hoef je ook echt niet lang in de keuken te staan.
Het moge duidelijk zijn dat ik dus direct ging koken en maakte de linzensoep met citroen en tahinyoghurt. Dat smaakte naar meer en ik heb zo’n vermoeden dat wij veel uit een kommetje gaan eten de komende tijd.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 1 ui
- 2 cm gember
- zout
- 2 el olijfolie
- 2 tl kurkuma
- 1/2 tl komijn
- 200 gr rode splitlinzen (te koop in de supermarkt)
- 600 ml warme groentebouillon
- 4 el dikke yohgurt
- 2 tl tahin (sesampasta, ook te vinden in de supermarkt)
- sap van 1 citroen
- zwarte peper
- flinke hand verse spinazie
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 15 minuten / Wachttijd: 25 – 30 minuten
-
- Snijd de ui in halve ringen en rasp de gember.
- Verhit een soeppan en fruit de ui, gember en een snufje zout in de olijfolie tot de ui glazig is. Voeg de specerijen toe en bak een minuut mee.
- Voeg de linzen en bouillon toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep 25 – 30 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Pureren is niet nodig, want door af en toe te roeren vallen de linzen vanzelf uit elkaar.
- Meng in de tussentijd de yoghurt met de tahin en een snufje zout in een kommetje.
- Breng de soep op smaak met citroensap, peper en zout en voeg eventueel een scheutje warm water toe als deze te dik is.
- Roer de spinazie vlak voor het serveren door de hete soep. Serveer de soep in kommen met een lepel tahinyoghurt.
Tip: voeg ook wat gekookte (zilvervlies)rijst toe aan het kommetje voor een extra gevulde soep.
Heb je de smaak te pakken en wil je zelf ook gaan genieten van de recepten uit All-day Bowls? Het boek kost € 20,- en is verkrijgbaar bij de boekhandel of online, onder andere bij bol.com.
Voor deze review is een kookboek gebruikt wat ons gratis is toegezonden. Lees hier de disclaimer.