Bo zit middenin haar Veganuary maand en deelt af en toe een aantal succesvolle vegan recepten. Zoals deze maaltijdsalade met gefrituurde aubergine en couscous. Geschikt voor vegans, vegetariërs, flexitariërs en kinderen. Iedereen dus. Benieuwd naar Bo’s ervaringen na de derde week? Deze week komt er weer een update van haar online!
Aubergine is typisch zo’n groente waarvan ik denk: hartstikke leuk, maar wat móet ik ermee?! De structuur wordt altijd een beetje zompig en is daarom niet aan mij besteed. Totdat ik bij Baklust in Den Haag ging lunchen en ze daar onder andere een heerlijke salade met aubergine op de kaart hadden staan. Van kookfanaat Harmen had ik al de tip gekregen om ze eens te frituren en opeens was er een gerecht geboren.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 2 aubergines
– zout
– 16 blokjes diepvries spinazie
– 1 sinaasappel
– 1 bosje munt
– olijfolie extra vergine
– 400 gram couscous
– 1 groente bouillonblokje
– bloem
– ras el hanout kruiden
– olie om in te bakken (kokos of arachide)
– om te serveren: amandelschaafsel
Wat je gaat doen
Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrooi ze met een flinke laag zout en laat ze zo’n 20 minuten zweten. Zo onttrek je het overtollige vocht en krijg je na het frituren lekkere knapperige aubergine plakken die in het midden nog een beetje zacht zijn. Ontdooi de spinazieblokjes.
Rasp voor de dressing de schil van 1 sinaasappel en pers de helft uit, hak de munt heel fijn en meng met de sinaasappel. Schenk hier een flinke scheut olijfolie bij en breng op smaak met peper en zout. Proef en schenk eventueel nog een beetje extra sinaasappelsap erbij.
De couscous maak je door er 1 bouillonblokje door te verkruimelen en er kokend water op te gieten volgens de aanwijzing op de verpakking. Meng daarna de ontdooide spinazie door de couscous, samen met de dressing. Houd dit warm totdat de aubergine klaar is.
Veeg de aubergines heel goed schoon, anders heb je straks een hele nare zoute verrassing. Zet een plat bord neer met bloem waar je ongeveer 1 eetlepel ras el hanout kruiden door hebt geroerd. Haal ze door de bloem die is aangemaakt met ras el hanout kruiden en frituur ze in een pan met olie tot ze bruin worden. Laat ze goed uitlekken in een bak met keukenpapier.
Verdeel de couscous en de aubergine (ongeveer 3 a 4 plakken) op het bord en bestrooi de maaltijdsalade met gefrituurde aubergine met wat geschaafde amandel. Eet smakelijk!
Tip: Couscous over? Die is ook heerlijk als leftover lunch. Voeg dan in plaats van de aubergine wat verse spinazie toe. Het geheel aanmaken met wat extra dressing of olijfolie.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.