Dit is weer eens een hele andere versie van mac & cheese! Namelijk een variant waar donker bier aan is toegevoegd samen met cheddar en vegetarische gerookte spekjes. Je kunt natuurlijk ook echt spekjes gebruiken als het niet vegetarisch hoeft, maar in een gerecht als deze doen de vegetarische spekjes heel goed hun werk.
Deze mac & cheese heeft een lekker robuuste smaak door het donkere bier en wij waren er thuis heel enthousiast over. Geniet ervan!
Wat je nodig hebt voor 4-6 personen (bereidingstijd 20 min + oventijd 20 min)
-400gr penne of andere kleine pasta
-zout
-40gr boter
-40gr bloem
-2 teentjes knoflook fijngehakt
-verse tijm van 4 takjes
-400ml melk
-3/4 van 1 flesje donker bier (ik gebruikte Westmalle Dubbel)
-peper
-halve theelepel paprikapoeder
-200gr cheddar, geraspt
-125gr vegetarische gerookte spekjes
-75gr Parmezaanse kaas, geraspt
-1 komkommer (optioneel)
Wat je gaat doen
Kook de penne al dente in ruim kokend water met zout. Giet af en spoel na met koud water.
Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden.
Nu ga je beginnen aan de saus. Hiervoor maak je eerst de roux. Je smelt de boter op het laagste vuur in een medium sauspan. Roer de bloem erdoor en bak deze even mee. Laat het niet bruin worden. Doe vervolgens de knoflook en de verse tijm van 2 takjes erdoor. Zorg dat je vuur op het laagste vuur staat en roer dan de melk er voorzichtig door. Blijf goed roeren, het kan aan het begin een beetje klonterig worden maar dit trekt vanzelf weer bij. Voeg vervolgens ook het bier toe aan het mengsel en roer dit tevens goed door. Zet het vuur wat hoger en laat het in een paar minuten goed warm worden, zorg dat het niet kookt. Bak onder tussen de spekjes even aan. Zet het vuur weer laag en roer beetje bij beetje de cheddar door de saus. Zodra de kaas goed gesmolten is roer je ook de helft van de spekjes erdoor, breng je het mengsel op smaak met wat peper en de paprikapoeder.
Pak een grote ovenschaal en giet hier de pasta in. Schenk de saus eroverheen en meng goed met de pasta. Bestrooi nog met wat Parmezaanse kaas, de andere helft van de spekjes en de verse tijm van 2 takjes. Bak dit zo’n 15-20 minuten in de oven tot de saus bubbelt en de bovenkant goudbruin is. Serveer direct.Â
Serveer er eventueel nog wat plakjes komkommer bij. Vond ik zelf wel lekker fris erbij. Â
Recept & fotografie: Dominique