Wat een feest is mijn nieuwe makkelijke voorgerecht voor dit kerstseizoen! Deze makreeltartaar met biet en zoetzure komkommer is niet alleen een lust voor het oog, maar smaakt ook verrukkelijk en is ontzettend makkelijk om te maken.
Hieronder vertel ik je precies hoe je de makreeltartaar maakt en ik geef je in de notities ook tips voor de mooiste ingrediënten, hoe je het kunt voorbereiden en wat je kunt vervangen om er een vega variatie van te maken. Geniet ervan!
Meer feestelijke voorgerechten? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
- 1/4 komkommer
- rijstazijn
- 250 gr gekookte bieten
- olijfolie
- ciderazijn (zie notities voor zure tips)
- gerookt zeezout
- zwarte peper
- 150 gr gerookte makreel (MSC, in de notities vertel ik er meer over)
- 1 klein sjalotje, gesnipperd
- 1/4 Granny Smit appel, in kleine blokjes
- 2 el Belgische mayo (bijvoorbeeld die van Jean Bâton)
- 1 citroen
- 1 tl fijngehakte dille + 16 mooie blaadjes voor de garnering
- zwarte peper
- 1 potje zalmforeleitjes
Ook nodig
- vergiet
- keukenpapier
- grove rasp, mandoline of kaasschaaf
- steekring van circa 9 cm
- 4 mooie bordjes (let op dat de kleur contrasteert met de biet)
Aan de slag!
- Rasp dunne sliertjes van de komkommer met een grove rasp, mandoline of kaasschaaf en meng die in een kommetje met wat rijstazijn om te marineren. Laat 10 minuten staan.
- Tip: De rest van de komkommer snijd je in stukjes en eet je lekker op tijdens het koken.
- Laat de gekookte bieten uitlekken en dep de buitenkanten goed droog met keukenpapier. Snijd ze daarna in klein blokjes (brunoise) door er eerst plakjes van te snijden. Die snijd je vervolgens in dunne reepjes en daarna snijd je er blokjes van.
- Meng de blokjes gekookte biet met een scheutje olijfolie en ciderazijn (van beide circa 1 theelepel), een snufje (gerookt) zeezout en wat zwarte peper. Laat even staan.
- Scheur de gerookte makreel uit elkaar in een kom en meng met 1 eetlepel gesnipperde sjalot en de blokjes Granny Smit appel. Voeg de Belgische mayo, een kneepje citroensap, 1 tl fijngehakte dille en een snufje zwarte peper toe en roer alles goed door elkaar. Proef en bepaal of je nog extra citroensap of zwarte peper nodig hebt.
- Tip: Je raadt het nooit, maar die overgebleven appel eet je ook lekker op! Of je geeft een paar partjes aan je kinderen. Al dan niet samen met de komkommer die over was ;-).
- Giet de gemarineerde komkommersliertjes af in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier.
- Leg je steekring op een bord en maak een volledig bodem van de bietenblokjes, druk aan. Verdeel daar een kwart van de makreel over en druk wederom goed aan. Garneer met nog een paar bietenblokjes in het midden voor de kleur. Trek nu langzaam de steekring omhoog zodat je makreeltartaar op het midden van het bordje verschijnt. Herhaal dit op de andere drie bordjes.
- Garneer ze allemaal bovenop met een roosje van de komkommerslierten en steek rondom wat takjes dille in de tartaar. Verdeel als laatste nog subtiel wat zalmforeleitjes erover voor de finishing touch. Serveer direct.
Notities
- Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 personen.
- Je kunt zowel de komkommer, biet als makreel volledig voorbereiden afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Laat de komkommer wel eerst uitlekken, ander wordt deze te zacht. En zorg dat de biet en makreel al een kwartiertje uit de koelkast zijn voordat je de bordjes gaat opmaken, want daar wordt de smaak beter van.
- Haal de gerookte makreel bij je visboer of gebruik de gerookte makreel van FishTales uit de supermarkt. Die is duurzaam gevangen, vel- en graatvrij en heel goed van smaak.
- Mijn favoriete ciderazijn voor dit gerecht is deze van Foodelicious, omdat deze zoeter en stroperiger is dan de reguliere ciderazijn die je in de supermarkt vindt. Hun vijgen-dadelazijn is ook geniaal voor dit gerecht. Ãœberhaupt voor heel veel gerechten. Een stroperige, wat zoetere balsamicoazijn zou ook nog kunnen.
- Wil je er ook een vega variatie van maken? Vervang de makreel dan door blokjes rijpe avocado en laat de zalmforeleitjes eruit. Je kunt in plaats daarvan wat kappertjes ter garnering toevoegen. Als je die nog even kort frituurt (eerst het zout afspoelen en droogdeppen) in olie worden ze ook nog lekker knapperig.
- Bereiding: 25 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious