Wanneer er weer tuinbonen in het seizoen zijn, begin ik heel snel te doppen. Dubbel doppen om precies te zijn, want als ook het stugge vliesje van de tuinboon is verwijderd, smaakt deze het allerlekkerst. Met de allereerste oogst die ik in huis haalde, maakte ik onlangs deze minestrone met tuinbonen, citroen en lente-ui. Het werd een heerlijk frisse bouillon vol groenten en peulvruchten. Een ideale maaltijdsoep voor lente- en zomerdagen.
Deze minestrone met tuinbonen is heel makkelijk te maken, alleen dat doppen hè. Ja, dat is wel een karweitje, maar is het ontzettend waard. Mocht je nou niet de tijd of de zin hebben, in het recept heb ik ook een shortcut opgenomen ;-).
Je maakt de minestrone helemaal af door ook nog een lepeltje pesto in de bouillon te scheppen vlak voor het serveren. Ik gebruikte daarvoor deze pesto met pistache en citroen. Ze leken wel voor elkaar gemaakt. Geniet ervan!
Of ik meer recepten heb met tuinbonen? Jazeker, hier vind je ze!
Ingrediënten
- 500 gr verse tuinbonen
- zout
- olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 250 gr wortel, in schuine plakjes
- 1 pot à 400 ml kippen- of groentebouillon voor vegan (bijvoorbeeld de kippenbouillon van de Kleinste Soepfabriek)
- 600 ml water
- 4 stengels lente-ui, witte delen in grove stukken en groene delen in ringetjes
- 300 gr cannellinibonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- sap van 1 citroen
- zwarte peper
- hand verse bladspinazie, circa 75 gr
- serveer met: verse pesto zoals deze en geroosterd zuurdesem- of volkorenbrood
Aan de slag!
- Dop de tuinbonen uit de peulen en kook ze daarna 5 minuten in gezouten kokend water. Schep de tuinbonen daarna over in ijswater, laat 1 minuut staan en giet ze af in een vergiet. Nu kun je de tuinbonen heel makkelijk uit hun vliesje halen waardoor de tuinbonen dubbel gedopt zijn. Het is even een klusje, maar zo zijn ze wel het allerlekkerst.
- Tip: Hier is zeker een shortcut voor, maar dan kun je geen verse tuinbonen ervoor gebruiken. In de vriezer kun je namelijk reeds gedopte tuinbonen vinden, maar die zijn vaak maar één keer gedopt, dus dan zit er nog wel een vliesje om de tuinboon heen.
- Zet ondertussen een soep- of braadpan op het vuur en schenk hier een scheut olijfolie in. Fruit de ui en bleekselderij voor 5 minuten met een snufje zout. Voeg de plakjes wortel toe en fruit nog een paar minuten. In de tijd dat alles aan het fruiten is, kun jij rustig door doppen.
- Blus de groenten af met de kippenbouillon en schenk ook de 600 ml water in de pan. Roer door en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen.
- Voeg de witte delen van de lente-ui, de cannellinibonen, het sap van 1 citroen, de dubbel gedopte tuinbonen en wat gemalen zwarte peper toe. Roer door en laat nog kort pruttelen op laag vuur. Proef en bepaal of de minestrone nog zout en/of zwarte peper nodig heeft voor de smaak. Roer op het laatst een hand spinazie erdoor.
- Serveer de minestrone in kommen en garneer iedere kom soep optioneel met een lepel pesto en serveer er geroosterd (zuurdesem)brood bij.
Notities
- Met dit recept maak je een maaltijdsoep voor 4 personen.
- Serveer er dan ook nog wat zuurdesem- of volkorenbrood bij. Je kunt eventueel ook wat volkoren pasta of orzo koken en deze door de soep roeren.
- Het recept van de pesto die ik erdoor heen roerde vind je hier.
- Bereiding: 45 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious