4.55 van 11 stemmen

Minestronesoep met voorjaarsgroenten en orzo

30 minuten
Soep
Italiaans

Waarschijnlijk heb je in je leven al veel vaker minestronesoep gemaakt dan je dacht. Want deze Italiaanse soep is niets anders dan een goedgevulde, dikke groentesoep. Een ideaal gerecht voor kliekjes dus, want als je nog verschillende soorten groenten in huis hebt dan kun je daar in een handomdraai een …

Waarschijnlijk heb je in je leven al veel vaker minestronesoep gemaakt dan je dacht. Want deze Italiaanse soep is niets anders dan een goedgevulde, dikke groentesoep. Een ideaal gerecht voor kliekjes dus, want als je nog verschillende soorten groenten in huis hebt dan kun je daar in een handomdraai een heerlijke soep van maken. Nog pasta, rijst of kliekjes vlees, kip of kruiden in huis? Die kunnen er ook allemaal in.

Dat wij thuis regelmatig minestronesoep maken zal je dan ook niet verbazen. Mijn kinderen zijn er dol op, omdat de soep in de basis zo dik is. Dat eet makkelijk en als ik er rijst of pasta doorheen doe, zijn ze al snel blij. En ongemerkt krijgen ze dan een flinke hoeveelheid groenten binnen, is mama ook weer blij!

Bij het maken van minestronesoep komt een van mijn grootste vrienden uit de voorraadkast vaak om de hoek kijken. En dan heb ik het over tomato frito. Een smaakvolle tomatensaus die wordt gemaakt van gebakken knoflook, ui en zongerijpte tomaten. Een ideale basis voor al je favoriete gerechten met tomaat én lekker makkelijk voor doordeweeks. Denk, naast soep, aan pasta, lasagne, gerechten met couscous en ovenschotels. Onlangs maakte ik er ook deze vegetarische paella mee.

We gaan koken: Zo maak je de minestronesoep met voorjaarsgroenten en orzo

Minestronesoep is ontzettend makkelijk om te maken. Even je groenten aanfruiten, water en tomat frito erbij en dan nog laten pruttelen tot de groenten net gaar zijn. Samen met de orzo, die gaar je gewoon gelijk mee! De basis van minestronesoep is altijd vegetarisch, maar als je wilt kun je nog wat kleine gehaktballetjes toevoegen. Maar nodig is het zeker niet, deze soep zit al bomvol smaak.

Ingrediënten

  • bakolijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gr wortel, in kleine blokjes
  • 200 gr bleekselderij, in dunne maantjes
  • 1 courgette, in kleine blokjes
  • 1 groot pak (780 gr) Heinz Tomato Frito
  • 1 l heet water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 200 gr orzo
  • 200 gr doperwten, vers of diepvries
  • 100 gr groene aspergetips, gehalveerd
  • handje verse basilicum, fijngehakt + extra blaadjes voor de garnering
  • zwarte peper
  • Parmezaanse kaas

Aan de slag!

  • Verhit een soeppan op het vuur met een flinke scheut bakolijfolie. Doe de uien en knoflook in de pan en fruit 2 minuten. Roer daarna de wortel, bleekselderij en courgette erdoor en bak nog 3 minuten op middelhoog vuur. Roer geregeld.
  • Schenk de tomato frito en water in de pan, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer de oregano erdoor. Breng dit aan de kook.
  • Strooi de orzo in de pan als het vocht kookt en draai het vuur dan iets lager. Laat 12 minuten koken terwijl je regelmatig, vooral in het begin, goed roert over de bodem. Orzo gaat namelijk lekker plakken aan de bodem tijdens het koken en dat voorkom je door te roeren.
  • Roer de laatste 5 minuten de doperwten, aspergetips en basilicum erdoor en laat deze meekoken. Als de orzo gaar is, kun je het vuur uitzetten.
  • Proef de soep en breng naar eigen wens verder op smaak met zwarte peper.
  • Serveer de minestronesoep in grote kommen of diepe borden en garneer royaal met geraspte Parmezaanse kaas en wat blaadjes basilicum.

Notities

  • Met dit recept maak je maaltijdsoep voor 4 - 6 personen.
  • Bereiding: 30 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer