Mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus

Tijdens onze laatste zomervakantie at ik een perfecte apfelstrudel in Duitsland en ik kan mijn gelukzalige gevoel na de eerste hap nog helemaal voor de geest halen! Deze plek in Nedersaksen was wel enigszins uit de richting hiervoor, want de apfelstrudel komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Waar deze echt niet gemaakt …

Tijdens onze laatste zomervakantie at ik een perfecte apfelstrudel in Duitsland en ik kan mijn gelukzalige gevoel na de eerste hap nog helemaal voor de geest halen! Deze plek in Nedersaksen was wel enigszins uit de richting hiervoor, want de apfelstrudel komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Waar deze echt niet gemaakt wordt van filodeeg trouwens. Wel van een dun deeg wat in laagjes wordt opgerold en waar de vulling van onder andere appel en rozijnen ook tussen zit. Hoe dit deeg exact gemaakt moet worden, daar heb ik nog geen idee van. Maar zodra ik bij iemand in de leer ben geweest (wie biedt zich aan?) dan deel ik deze met liefde!

In de tussentijd heb ik een geweldig recept voor mini apfelstrudels van filodeeg voor jullie! Heerlijk als nagerecht, vooral in combinatie met de zelfgemaakte vanillesaus. We (Debbie en ik hebben ze samen gemaakt) zijn tijdens het maken van de vulling een beetje gaan freestylen en voegden onder andere ook abrikozen en koek- en speculaaskruiden toe. Dat bleek een schot in de roos! Ik vind ze het lekkerst als ze net uit de oven komen, maar ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat je ze ook voor kunt bereiden. Opwarmen doe je dan weer even in de oven (absoluut niet in de magnetron) en de vanillesaus kun je opwarmen in een pannetje of (wel) in de magnetron.

Wat je nodig hebt voor 10 mini apfelstrudels

Voor de strudels:

    • 1 pak filodeeg (10 vellen), ontdooid
    • 500 gr appels, geschild en in blokjes
    • 50 gr rozijnen
    • 40 gr gewelde abrikozen, in stukjes
    • rasp van 1/2 citroen
    • 5 gr koek- en speculaaskruiden (Jonnie Boer)
    • 80 gr suiker
    • 100 g hazelnoten
    • 80 g wit brood
    • 50 g roomboter
    • 2 el bruine basterdsuiker
    • 100 gr roomboter, gesmolten
    • poedersuiker

Voor de vanillesaus:

    • 250 ml slagroom
    • 1 vanillepeul of 3 tl vanillepasta
    • 4 eidooiers
    • 100 ml volle melk
    • 50 gr suiker

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten + Oven:  15 – 20 minuten

Tip vooraf: filodeeg uit de vriezer moet circa 1 uur en 40 minuten ontdooien buiten de vriezer. Dus haal deze tijdig eruit. Laat ontdooien in de verpakking, maar haal de vellen er tijdens het ontdooien niet uit, want anders drogen ze uit.

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    2. Doe de appels met de rozijnen, gewelde abrikozen, citroenrasp, koek- en speculaaskruiden en suiker in een kom. Laat dit ongeveer 15 minuten staan zodat er niet teveel vocht in zit.
    3. Meng de hazelnoten met het wit brood, de 50 gr roomboter en basterdsuiker in de kom van de foodprocessor en maal dit tot grof kruim. Verdeel dit crumble mengsel over de bakplaat en bak het in 10 minuten goudbruin. Schep halverwege om.
    4. Om de mini apfelstrudels te maken leg je een vel filodeeg neer op je werkblad, met de korte zijde in de breedte. Dek het overige filodeeg af met een vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt.
    5. Bestrijk het vel met gesmolten boter en leg aan de onderkant een reep van het crumble mengsel. Houd aan de zijkanten en onderkant zo’n 2 cm over. Leg op het crumble mengsel wat van het appelmengsel en vouw vervolgens de onderkant eroverheen, de zijkanten naar binnen en rol verder op. Je krijgt zo een mooi, langwerpig apfelstrudel pakketje. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met de gesmolten roomboter. Herhaal dit met de overige vellen filodeeg.
    6. Bak de mini apfelstrudels in 15 – 20 minuten goudbruin en gaar. Houd ze na 15 minuten even goed in de gaten. Iedere oven is anders en filodeeg kan opeens snel bruin worden.
    7. Verwarm voor de vanillesaus de slagroom met het merg van de vanillepeul (die schraap je eruit) en de peul zelf of de vanillepasta tot het kookpunt.
    8. Klop in een aparte kom de eidooiers los met de melk en suiker. Doe een paar lepels van de warme slagroom bij de eidooiers en meng door elkaar. Meng vervolgens, van het vuur af, alles door elkaar en schenk het terug in de pan.
    9. Verwarm dit op matig vuur en roer goed met een houten pollepel langs te randen tot de saus indikt en aan de achterkant van de pollepel blijft hangen. Je kunt controleren of de saus goed is door een lijn te trekken met je vinger op de lepel. Als de lijn zichtbaar blijft, is de saus goed. Schenk daarna over in een sauskom of -flesje.
    10. Serveer de mini appelstrudels lauwwarm met poedersuiker en de heerlijke vanillesaus.

Recept: Francesca & Debbie, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer