Deze fantastische mini chocolade cakes zijn geweldig voor iedere feestelijke gelegenheid. En aangezien het vandaag feest is omdat Francesca Kookt! 1 jaar bestaat, leek het me een uitgelezen moment om jullie met dit recept te verblijden 🙂
Wat je nodig hebt voor 6-8 cakes
– 200gr roomboter
– 300ml vers gezette koffie of espresso
– 100gr cacaopoeder
– 400gr fijne suiker
– 225gr bloem
– 1tl baking soda
– 1/2tl zout
– 2 scharreleieren
– 1,5tl vanille essence
– 200gr pure chocolade
– 200ml slagroom
– vers fruit zoals bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen, bramen en aardbeien
– poedersuiker voor garnering
ook nodig: circa 8 mini cake/tulband vormpjes of 1 grote vorm waar 6 cakes uit kunnen
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cake vormpjes in, bij voorkeur met invetspray zodat je alle hoekjes en gaatjes goed ingevet hebt.
Smelt de boter in een pannetje en haal van het vuur. Roer de koffie en cacaopoeder erdoor met een garde. Als het goed is vermengd voeg je de suiker toe. Blijf zachtjes kloppen totdat de suiker ook is opgenomen. Laat daarna een paar minuutjes afkoelen.
Meng in 1 kom de bloem, baking soda en zout. In een andere kom klop je de eieren los met 1tl vanille essence. Nu komt alles samen. Zorg ervoor dat het koffie-chocolademengsel in een grote kom zit. Klop hier het eiermengsel doorheen en daarna rustig het bloemmengsel. Goed blijven roeren totdat je een mooi glad en nog vloeibaar beslag hebt.
Giet het beslag in de cake vormpjes en bak ze ongeveer 20-25 minuten in de oven. Controleer na 15 minuten alvast de binnenkant met een satéprikker. Als die net droog uit het midden komt, dan zijn ze klaar. Laat ze niet te droog worden, dat is echt zonde!
Laat de cakejes daarna 30 minuten afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt. Om ze goed stabiel te kunnen neerzetten moet je waarschijnlijk de onderkant plat afsnijden. Maar dat is geen straf, dan kun je vast snoepen 🙂
Voor de chocolade ganache breek je de chocolade in stukken en zet die apart in een kom. Verwarm in een steelpannetje de slagroom met de 1/2tl vanille essence. Verhit dit totdat het net gaat borrelen. Giet daarna over de stukken chocolade en roer met een kleine garde totdat alle chocolade gesmolten en goed vermengd is met de slagroom.
Zet je cakes op een mooie (taart)schaal. Schenk hier royaal de ganache over en versier de bovenkant van je cakes met het fruit. Voor de finishing touch strooi je nog een beetje poedersuiker erover. Om dit goed te verdelen gebruik je een heel fijn klein zeefje.
En daarna heel snel proeven, want ze zijn onweerstaanbaar 🙂 Enjoy!