Mini oliebollen met appel, rozijnen en kaneelsuiker

Ik wilde eens oliebollen bakken die iets kleiner zijn waardoor je niet gelijk helemaal vol zit na het eten van eentje. En die dan ook nog goed gevuld waren, het liefst met appel en rozijnen. Dus ik ging samen met Debbie aan de slag en we bedachten deze mini oliebollen …

Ik wilde eens oliebollen bakken die iets kleiner zijn waardoor je niet gelijk helemaal vol zit na het eten van eentje. En die dan ook nog goed gevuld waren, het liefst met appel en rozijnen. Dus ik ging samen met Debbie aan de slag en we bedachten deze mini oliebollen met appel, rozijnen en kaneelsuiker. En wat bleek: die zijn echt verrukkelijk en super krokant! Zo lekker zelfs dat het geen klap uitmaakt dat ze kleiner zijn…want je blijft ervan eten ;-). Dus missie geslaagd én niet geslaagd, want nadat ik er 5 achter mijn kiezen had zitten zat ik nog steeds vol, haha!

Nog 2 tips voordat je gaat bakken:
– Je krijgt deze mini oliebollen niet altijd mooi rond gebakken, omdat ze zo flink gevuld zijn. En doordat ze wat kleiner zijn krijgen ze af en toe de gekste vormen. Dus het is wel belangrijk om de stukjes appel ongeveer net zo klein te snijden als de rozijnen, dan blijven ze ronder tijdens het bakken.
– De kwaliteit van de kaneel is heel bepalend voor de smaak. Kies een goede kaneel uit voor een extra lekker resultaat.

Wat je nodig hebt voor een schaal vol (circa 20 – 25 mini oliebollen)

    • 200 gr rozijnen
    • 2 appels
    • 350 gr bloem
    • 1 zakje (7 gr) gist
    • 30 gr suiker
    • 5 gr zout
    • 1 tl kaneel
    • 1 ei, losgeklopt
    • 300 gr koolzuurhoudend bronwater
    • 50 gr lauwe melk
    • 1 tl citroenrasp
    • 15 gr roomboter, gesmolten
    • 200 gr (fijne) kristalsuiker
    • 1 el kaneel
    • 3 à 4 liter frituurolie

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Rijzen: 2 uur + Bakken: 30 – 60 minuten

    1. Wel de rozijnen een half uur in lauw water en laat goed uitlekken. Knijp het laatste vocht met je handen eruit.
    2. Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes van maximaal 5 x 5 mm.
    3. Doe de bloem met de gist, suiker, zout en 1 tl kaneel in een kom. Meng vervolgens het ei erdoor, gevolgd door het bronwater. Blijf roeren tot de klontjes verdwenen zijn.
    4. Doe dan de melk, citroenrasp en roomboter erbij en meng tot een luchtig beslag, ongeveer 3 minuten.
    5. Roer de appel en rozijnen erdoor heen en dek de kom af met een theedoek. Laat minimaal twee uur rijzen.
    6. Maak de kaneelsuiker door de kristalsuiker met 1 eetlepel kaneel door elkaar te mengen.
    7. Roer na het rijzen het beslag nog even rustig door en verwarm de frituur tot 180 graden Celsius.
    8. Schep met behulp van 2 lepels of een ijsbolletjestang kleine bollen ter grootte van een golfbal in het hete vet (niet teveel tegelijk) en bak ze 3 minuten aan elke kant.
    9. Laat ze uitlekken op keukenpapier en rol ze terwijl ze nog warm zijn door de kaneelsuiker.

Tip: Deze mini oliebollen smaken het allerlekkerst als je ze op de dag zelf hebt gebakken. Uit ervaring weten we dat ze nog zeker een uur of 4 krokant blijven zelfs. Wil je ze nog opwarmen voor het serveren? Leg ze dan een minuut of 12 in een voorverwarmde oven van 120 graden.

Recept: Francesca & Debbie, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer