Mini paasbrunch om thuis van te genieten

Het is bijna Pasen en dat betekent dat ik ook dit jaar weer lekkere paasrecepten met jullie ga delen. Dit jaar vieren we het uiteraard weer met ons eigen gezin en een paasbrunch met allemaal vrolijke en frisse lente gerechtjes. Maar omdat we met z’n vieren zijn hoeft dat geen …

Het is bijna Pasen en dat betekent dat ik ook dit jaar weer lekkere paasrecepten met jullie ga delen. Dit jaar vieren we het uiteraard weer met ons eigen gezin en een paasbrunch met allemaal vrolijke en frisse lente gerechtjes. Maar omdat we met z’n vieren zijn hoeft dat geen enorme hoeveelheid aan eten te worden. Oftewel: het wordt een mini paasbrunch!

Voor de mini paasbrunch maakte ik gevulde Italiaanse bollen met pesto, geroosterde groenten, mozzarella en biet. Maar ook een glaasje met een frisse garnalencocktail met mango en groene asperges. En als zoet gerechtje zelfgemaakte scones met blauwe bessencompote en citroen. Scones zijn heel makkelijk om zelf te maken en kunnen met mijn recept niet mislukken. Zelfs de kinderen kunnen ze maken.

Wil je de mini paasbrunch nog aanvullen met lekkers. Kies dan bijvoorbeeld voor een paasstol met gezouten boter, vers voorjaarsfruit, paaseitjes, gekookte eitjes, mini afbakcroissants met jam of afbakbroodjes met gerookte zalm en avocadospread of ander beleg wat je lekker vindt. Geniet van deze mini paasbrunch!

Recept 1: Italiaanse bollen met pesto, geroosterde groenten, mozzarella en biet

 Wat je nodig hebt voor 4 personen als gerechtje bij de paasbrunch

    • 2 afbak Italiaanse bollen
    • ½ bol buffelmozzarella of Nederlandse mozzarella van GIJS
    • 2 gekookte bieten (uit 1 pakje van 500 gram)
    • 100 gr Taleggio kaas (of andere zachte kaas die je lekker vindt)
    • 2 takjes verse basilicum, alleen de blaadjes
    • 4 plakken courgette die je eerst even grilt, je kunt ook kant-en-klare gegrilde groenten in de winkel kopen
    • 4 el pesto (zelfgemaakt of uit een potje)

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten (inclusief bakken en afkoelen)

    1. Bak de Italiaanse bollen af volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze afkoelen. Snijd een kapje eraf en verwijder het zachte brood eruit (zie hieronder een verspillingsvrij tip), maar laat de buitenkant intact.
    2. Snijd de buffelmozzarella, bieten en Taleggio kaas in dunne plakjes.
    3. Smeer 2 eetlepels pesto op de bodem van de bollen.
    4. Nu ga je laagjes maken met het beleg. Eerst een laag mozzarella, daarna een laag biet, wat blaadjes basilicum, daarna een laag Taleggio kaas en als laatste een laag gegrilde groenten.

Tip: De groenten kun je natuurlijk ook zelf grillen, kies dan voor courgette en paprika.

    1. Besmeer de binnenkanten van de kapjes ook met pesto en dek de gevulde broodjes af ermee.
    2. Snijd de gevulde broodjes doormidden zodat de laagjes mooi zichtbaar zijn en serveer ze op een bord.

Tip: Ik testte deze gevulde broodjes ook nog in de oven. Iedere helft verpakte ik in aluminiumfolie en deze verwarmde ik 15 minuten op 200 graden. Het resultaat was zalig, zeker als je een liefhebber bent van gesmolten kaas.

Recept 2: Cocktail van Hollandse garnalen, mango en asperges

Wat je nodig hebt voor 4 personen als gerechtje bij de paasbrunch

    • 200 gr groene aspergetips
    • ¼ verse mango
    • ¼ rode peper (laat weg bij mensen die niet van pit houden)
    • 100 gr Hollandse garnalen
    • 1 tl gesnipperde sjalot
    • olijfolie extra vergine
    • 1 citroen
    • peper
    • zout
    • 100 gr ijsbergsla, gesneden
    • 2 takjes dille, blaadjes fijngehakt

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten

    1. Blancheer de groene aspergetips 5 minuten in kokend water, giet af en spoel na met koud water.
    2. Snijd in de tussentijd de mango in rode peper in hele kleine blokjes. Snijd 4 van de groene aspergetips ook in stukjes.
    3. Meng de garnalen met de mango, rode peper, sjalot en groene asperges door elkaar in een kommetje met een scheutje olijfolie extra vergine, kneepje citroensap en peper en zout naar smaak.
    4. Vul 4 kleine (glazen) bakjes met wat ijsbergsla en verdeel hier de garnalencocktail over. Garneer met verse dille.
    5. De overgebleven groene aspergetips serveer je los bij de mini paasbrunch. Lekker met wat citroenrasp, olijfolie extra vergine en een snufje grof zeezout.

Recept 3: Scones met blauwe bessencompote en citroen

Wat je nodig hebt voor 8 grote of 10 kleinere scones

    • 300 gr zelfrijzend bakmeel
    • snufje zout
    • 75 gr + 2el (circa 30 gr) kristalsuiker
    • 100 gr boter, koud en in kleine blokjes
    • 100 ml volle melk
    • 1 ei, losgeklopt
    • 1 tl citroensap
    • 1 tl vanille essence of -pasta
    • 250 gr blauwe bessen
    • rasp van ½ biologische citroen
    • 100 gr echte Griekse yoghurt (10% vet)

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten + Oven: 20 – 25 minuten + Afkoelen

Tip vooraf: Ik vind mijn scones het lekkerst als ze net gebakken zijn. Maar je kunt ze ook een dag eerder bakken en luchtdicht verpakken op kamertemperatuur.

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
    2. Roer het zelfrijzende bakmeel met het zout en de kristalsuiker door elkaar in een kom. Voeg de blokjes boter toe en meng dit met je vingertoppen door het meel. Kneed ze fijn tot je een korrelig mengsel krijgt.
    3. Schenk de melk erbij samen met het losgeklopte ei, citroensap en de vanille essence. Kneed dit snel door elkaar met je hand. Het hoeft alleen goed gemengd te zijn.
    4. Verdeel het deeg (het is iets plakkerig, dit klopt) in 8 of 10 gelijke delen. Ik gebruik hier altijd een weegschaal voor. Vorm er een soort bolletje van en leg deze, met wat ruimte ertussen, op je bakpapier.
    5. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones 20 – 25 minuten tot ze gerezen zijn en mooi goudbruin. Ieder oven is anders, kijk daarom vanaf 15 minuten steeds even in de oven om te zien hoe ze bruinen. En als je bakplaat hoog staat zullen ze sneller bruin worden. Laat de scones daarna afkoelen op een rooster. Bewaar in een luchtdichte verpakking als je ze pas later, of de volgende dag, gaat eten.
    6. Houd een paar blauwe bessen achter voor garnering en meng de rest in een steelpan met de 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel water. Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur pruttelen. Circa 12 – 15 minuten tot de blauwe bessencompote begint in te dikken. Schep daarna over in een kommetje en laat afkoelen.
    7. Leg de scones op een mooie schaal en garneer iedere scone met een lepeltje Griekse yoghurt. Garneer met wat blauwe bessencompote, geraspte citroenschil en verse blauwe bessen. Serveer daarna direct.

Tips om niets te verspillen na de mini paasbrunch

Je houdt een aantal ingrediënten over na het bereiden van de mini paasbrunch, dit is wat je hiermee kunt maken om niets te verspillen.

    • Maak broodkruim (paneermeel) van het brood uit de Italiaanse bollen door het te drogen in de oven op 120 graden. Maal het gedroogde brood daarna fijn.
    • Maak een salade van de overgebleven biet, eventueel wat gegrilde groenten, ijsbergsla, blaadjes basilicum en mozzarella. Maak een dressing van olijfolie, (balsamico)azijn, peper en zout.
    • Beleg een flammkuchen met 125 gram zure room, partjes biet, fijngehakte sjalot, peper, zout en stukjes mozzarella. Bak deze 12 – 15 minuten op 250 graden en garneer met blaadjes basilicum.
    • Serveer de overgebleven mango in blokjes bij de paasbrunch.
    • Maak fris fruitwater met de overgebleven citroen, wat blauwe bessen en eventueel blaadjes munt als je die in huis hebt.
    • Met de overgebleven Griekse yoghurt en blauwe bessencompote kun je de volgende dag ontbijten. Met de overgebleven scones ook trouwens ;-).

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer