Bij ons thuis eten we mosselen het hele jaar door, behalve in de maanden dat de mosselen even met rust gelaten moeten worden omdat ze aan het voortplanten zijn. Een goede regel is dat als de ‘r’ in het seizoen zit er ook mosselen zijn. Dus altijd in de herfst, winter en zomer en meestal niet in de lente.
Ik merk wel dat ik in de herfst en winter de mosselen anders bereid dan in de zomer. Dan experimenteer ik meer. Denk aan soepen, gratineren en zelfs stamppot heb ik er weleens mee gemaakt. Vandaag heb ik een recept voor jullie wat ontstond tijdens zo’n experimenteersessie. Het werden mosselen in rode curry-kokossaus en dat was me toch lekker! Ontzettend makkelijk om te maken (maar dat is met mosselen meestal wel het geval) en rijk van smaak. Mijn mannen thuis aten hun vingers er bij op.
Wat je nodig hebt voor 2 personen
-
- 2 kg Zeeuwse mosselen
- 2 sjalotten, gesnipperd
- zonnebloemolie
- 70 gr rode curry pasta van Fairtrade Original
- 400 ml kokosmelk uit blik
- 100 gr babyspinazie
- 2 el vissaus
- 3 bosui, in dunne ringetjes
- sap van ½ limoen
- om te garneren: ringetjes rode peper en partjes limoen
- om erbij te serveren: brood of witte rijst of noedels
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten
-
- Spoel de mosselen af onder de koude kraan. Gooi kapotte schelpen of exemplaren die niet meer dichtgaan weg.
Tip: Om te testen of een mossel die open staat nog goed is, kun je de schelp even tegen de rand van je wasbak tikken. Zie je de schelp bewegen en dichtgaan, dan leeft de mossel nog en is alles in orde.
-
- Verhit een hoge pan en fruit de sjalot 2 minuten in een scheutje zonnebloemolie. Roer de rode curry pasta erdoor en bak nog een paar minuten terwijl je blijft roeren. Schenk de kokosmelk in de pan, roer de spinazie er goed door en verwarm. Breng op smaak met de vissaus.
- Voeg nu de mosselen toe aan de pan. Zet de deksel erop en laat 2 minuten stomen op middelhoog vuur. Schud daarna even flink met de pan en kijk of de mosselen goed open staan, dan zijn ze namelijk goed. Meestal is bij mij tussen de 3 en 5 minuten goed.
Tip: Ga je voor meer personen mosselen bereiden? Dan zou ik ze in 2 delen stomen.Â
-
- Voeg de ringetjes bosui en het limoensap toe aan de mosselen. Zet de deksel op de pan en schud nog eens flink.
- Schep de mosselen en saus over in een grote, verwarmde schaal en garneer met ringetjes rode peper en partjes limoen. Serveer direct met de bijgerechten naar keuze. De pan kun je natuurlijk ook gewoon zo op tafel zetten!
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious