Vandaag geen recept van Francesca, maar een van onze online diëtist en voedingscoach Jonathan Klaassen! Als je me al wat langer volgt weet je dat hij me enorm geholpen heeft om mijn voedingspatroon in balans te krijgen en mede door zijn hulp ben ik aardig wat kilo’s afgevallen (en die blijven er ook vanaf) terwijl ik nog wel steeds alles eet wat ik lekker vind.
Vorig jaar vroeg ik hem of hij me ook wilde helpen met de Eetkalender en naast adviezen maakte hij ook een aantal bewuste recepten voor de kalender. Een daarvan is deze nasi met witte kool en gebakken ei. Een geweldig lekker, en makkelijk, vegetarisch recept waarmee je een flinke hoeveelheid groenten binnen krijgt. Ik vond het een heerlijke maaltijd en heb ervan genoten met mijn mannen. En wil je nog extra vezels toevoegen aan je maaltijd, vervang dan de witte rijst door zilvervliesrijst.
Wist je trouwens dat hij onlangs ook een boek heeft uitgebracht? In Voedsel voor je geest ontkracht hij voedselhypes en deelt onderbouwde informatie over voeding. Een must-have voor een ieder die zijn of haar kennis over voeding wil bijspijkeren en waar je echt wat aan hebt. Binnenkort zal ik ook een review over het boek delen!
Ingrediënten
- 300 gr witte of zilvervliesrijst
- 2 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tl sambal oelek, of minder als er kleine kinderen mee eten
- plantaardige olie
- 300 gr prei, in dunne ringetjes
- 300 gr witte kool, fijngesneden
- 200 gr sugar snaps of diepvries sperziebonen
- 2 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 4 eieren
Aan de slag!
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat afkoelen. Nog beter: kook de rijst vast een dag eerder.
- Verhit een wok of grote hapjespan en fruit de ui, knoflook en sambal in 2 eetlepels olie.
- Voeg de prei, witte kool en sugar snaps toe en roerbak 8 - 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
- Roer de rijst erdoor samen met de ketjap en sojasaus en bak nog een paar minuten. Proef en voeg naar smaak extra ketjap, sojasaus of sambal toe.
- Bak in een koekenpan de eieren in 1 eetlepel olie. Kies bijvoorbeeld voor een spiegelei of omelet.
- Serveer de nasi met de gebakken eieren en strooi daar een snufje zout over.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- De bereiding duurt in totaal 30 minuten.
- Jonathan rekende voor jullie ook nog de voedingswaarden uit per persoon: 542 kcal, 16 gram eiwitten, 80 gram koolhydraten, 16 gram vetten en 8 gram vezels.
Recept: Jonathan Klaassen, Fotografie: Francesca