De standaard gekookte aardappelen komen bij ons zelden op tafel. Behalve als ze geserveerd worden op deze wijze. Stevige nieuwe aardappelen met kruidige dressing, daar word ik wel warm van. Lekker bij een stukje vis of gegrild vlees. Of serveer ze bij een BBQ. De leftovers de volgende dag zijn trouwens ook erg lekker 🙂
Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen
– 500gr nieuwe aardappelen
– 2 sjalotjes
– 4el olijfolie
– 100ml witte wijnazijn
– 1/2 groentebouillonblokje
– snuf suiker
– handvol verse peterselie en dille
– optioneel: paar takjes koriander
– 1el dijon mosterd
– 1tl honing
– zeezout
– peper
Wat je gaat doen
Borstel de aardappelen schoon onder stromend water. Kook ze vervolgens in 20 minuten gaar in kokend water met wat zout. Spoel ze af onder koud water en laat afkoelen tot lauw.
Snijd de sjalot in halve dunne ringen. Verhit 1el olijfolie in een pannetje en fruit hierin de sjalot. Voeg daarna de witte wijnazijn, 125ml water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat dit 2 minuten zachtjes pruttelen en zet daarna het vuur uit. Breng op smaak met een snufje suiker, zout en peper.
Halveer de lauwe aardappelen en doe terug in de pan. Schenk de dressing die je zojuist gemaakt hebt erover en laat dit een half uur intrekken. Schud de pan af en toe even. In de tussentijd hak je de kruiden grof en meng je de mosterd met 3el olijfolie, honing en een snufje zout.
Schep de aardappelen uit het vocht in een schaal, meng met de kruiden en de mosterd-honing dressing en serveer.
Meer variatie met aardappel vind je hier.
Thanks foodies magazine voor de inspiratie.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.