Soms weet je van tevoren al dat een taart zo ontzettend lekker gaat worden! Dat had ik bij deze taart en ik heb hem in één week gewoon twee keer gemaakt omdat ik, mijn kinderen en alle andere proevers hem echt verrukkelijk vonden! Het is ook een hele makkelijke taart om te maken en, ik spreek uit ervaring, deze no-bake kokos limoentaart zal het supergoed doen op feestjes. Het is een frisse taart met een knapperige bodem, romige vulling en luchtige topping. Perfect voor zomerse avonden, maar ook als verjaardagstaart. Ik ben benieuwd of jij hem ook twee keer in één week gaat maken!
Tip! Deze taart smaakt ook heerlijk met een topping van geklopte slagroom die je garneert met kokosvlokken. Ik geef dit als alternatief, omdat is gebleken dat bij een aantal van jullie soms het mengsel van kokosroom en slagroom gaat schiften. Niets vervelender dan dat en we kunnen het moeilijk verklaren, aangezien we dit zelf nooit ervaren hebben. Het moet in principe gewoon lukken, maar kan in de schift gaan door hogere temperaturen in de zomer of omdat je te lang door klopt. Dus houd voor de zekerheid een bekertje slagroom achter de hand.Â
Ingrediënten
Vulling:
- 4 blaadjes gelatine
- 450 gr roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia
- 1 blik gecondenseerde melk, 397 gr
- rasp van 1 limoen
- 80 ml limoensap
Bodem:
- 240 gr kokosbiscuit koekjes, bijvoorbeeld Verkade Nizza koekjes
- 140 gr roomboter, gesmolten
Kokosroom:
- 75 gr kokosmelk van Fairtrade schudt het blik niet!
- 360 gr slagroom
- 2 el suiker
- 1 tl vanille extract
- voor de garnering: kokosvlokken
Ook nodig
- vlaaivorm van 24 cm
Aan de slag!
- Week de gelatine voor de vulling in een bakje met koud water.
- Maal de kokosbiscuit koekjes fijn in de foodprocessor of doe ze in een zipzakje en rol er met de deegroller overheen tot het fijne kruimels zijn. Meng daarna met de gesmolten roomboter en roer door.
- Vet de vlaaivorm in met bijvoorbeeld bakspray en schep het koekjesmengsel in de vorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel en maak ook een opstaande rand. Zet in de koelkast om te koelen.
- Klop voor de vulling de roomkaas met de gecondenseerde melk en de helft van de limoenrasp tot een glad geheel met de mixer. Het kan een paar minuten duren voor het glad is.
- Breng het limoensap aan de kook en haal van het vuur af. Haal de gelatine uit het water, knijp uit en los daarna op in het limoensap. Laat iets afkoelen en klop daarna door de vulling heen.
- Giet de vulling op de koekbodem en zet de taart 3 tot 4 uur in de koelkast om op te stijven.
- Maak de kokosroom wanneer de taart voldoende is opgestijfd. Let op: wanneer het blikje kokosmelk een tijdje heeft stilgestaan (dus schud niet) ontstaat er bovenop een dikke laag kokosroom, dit scheidt zich van het water, en dat is precies wat je nodig hebt hiervoor. Schep dat er zoveel mogelijk uit tot je 75 gram hebt. Het resterende vocht kun je overschenken in een bakje en een aantal dagen bewaren in de koelkast. Gebruik het bijvoorbeeld voor een curry, als stoofvocht voor kip of kook er je rijst in.
- Klop de slagroom met de kokosroom, suiker en vanille extract tot stijve pieken.
- Schep dit op de taart en maak er met een vork mooie punten in.
- Rooster de kokosvlokken in een droge koekenpan en garneer de taart hiermee en met het resterende limoenrasp.
Notities
- Met dit recept maak je 1 taart waar je 12-14 punten uithaalt.
- Bereiding: 30 minuten, koelen 3-4 uur.
- Tip! Deze taart smaakt ook heerlijk met een topping van geklopte slagroom die je garneert met kokosvlokken. Ik geef dit als alternatief, omdat is gebleken dat bij een aantal van jullie soms het mengsel van kokosroom en slagroom gaat schiften. Niets vervelender dan dat en we kunnen het moeilijk verklaren, aangezien we dit zelf nooit ervaren hebben. Het moet in principe gewoon lukken, maar kan in de schift gaan door hogere temperaturen in de zomer of omdat je te lang door klopt. Dus houd voor de zekerheid een bekertje slagroom achter de hand.Â
Recept & fotografie: Debbie Bodewes