Zo lang ik me kan herinneren maakt mijn moeder borstplaat. Vooral voor haar kleinzoon maakt ze het graag en ach, dat het vol zit met suiker vergeten we deze keer gewoon…het is tijd voor oma’s borstplaat recept!
Borstplaat is een echte Sinterklaas lekkernij en bestaat al eeuwen in Nederland. Toen suiker nog een luxeproduct was en verscheept werd naar ons land, werd borstplaat ook alleen gemaakt voor bijzondere gelegenheden zoals bruiloften. Nu kunnen we het allemaal maken, maar het is wel een kunst. Een echte goede borstplaat heeft een crunchy bite, maar is zacht van binnen.
Wat je nodig hebt voor het basisrecept
– 6 – 10 borstplaatvormpjes (afhankelijk van grootte)
– 200 gr basterdsuiker
– 45 ml slagroom
– roomboter
Wat je gaat doen
Leg de borstplaatvormpjes klaar op een vel bakpapier.
Doe de basterdsuiker met de slagroom in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook. Nadat de suiker helemaal is gesmolten, laat je het zachtjes op het laagste vuur koken. Circa 5 – 7 minuten terwijl je constant blijft roeren en test dan of het goed is. Dit doe je door het suikermengsel van de pollepel af te laten lopen. Het laatste wat van de lepel afloopt moet een dun draadje worden. Je kunt ook een druppel op bakpapier smeren en proeven nadat het is uitgehard.
Roer als laatste een klontje boter door het mengsel. Zet gelijk het vuur uit of haal de pan van het vuur en ga goed roeren met een pollepel over de bodem totdat de boter gesmolten is en je een ondoorschijnend mengsel hebt.
Giet het direct over in de vormpjes en laat 15 – 20 minuten uitharden. Druk ze daarna voorzichtig uit de vormpjes.
Variaties:
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl vanille extract
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl citroenrasp
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl citroenrasp + 1 tl gehakte pistachenoten
– Combineer 200 gr lichtbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl instant koffie (mokka)
– Combineer 200 gr lichtbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl gehakte amandelen
– Combineer 200 gr donkerbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl cacaopoeder
– Combineer 200 gr donkerbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl cacaopoeder + 1 tl gehakte amarenekersen
Tip van oma
Je borstplaat kan weleens mislukken door te vroeg uitschenken in de vormpjes. Niet getreurd, want daar kun je hele lekkere borstplaat bonbons van maken. Laat het mengsel daarvoor even opstijven in de koelkast en draai er daarna balletjes van met je handen. Doop ze daarna in de gesmolten chocola en bestuif met poedersuiker of strooi er wat gehakte nootjes over.