Sinds een tijdje hebben we een sinaasappelboom geadopteerd in Valencia op de boerderij van Llaurat (alle info vind je hier). De sinaasappels laten we, in het seizoen, naar Nederland komen zodra ze zijn geplukt. Wat een feest als er weer een grote kartonnen doos binnen komt! De blaadjes zitten er vaak nog aan en ze barsten bijna uit elkaar van sappigheid. De smaak is ongeëvenaard en ze gaan er hier thuis als een malle doorheen.
De meeste sinaasappels worden opgegeten of geperst, maar ermee koken doe ik natuurlijk ook. Ik heb er al een arancello test mee gedaan, maar hier ben ik nog niet tevreden over. Dus daar kom ik het volgende seizoen graag op terug bij jullie ;-). Maar ook sinaasappelcake werd er gebakken! En vandaag deel ik met jullie mijn omgekeerde sinaasappelcake met kaneel en piment. Waar een hele, gekookte, sinaasappel voor door het beslag gaat en er gaan plakjes sinaasappel onderop in de bakvorm. Die gekookt worden in water met suiker en specerijen en na het bakken in de oven zijn ze de ster van de cake als je ‘m omdraait.
Sinaasappelschillen zijn van nature vrij bitter, behalve als je ze kookt en boterzacht laat worden. Nog steeds zal je een licht bittertje proeven, want het blijft natuurlijk een sinaasappel, maar deze is zo aangenaam van smaak dat het perfect combineert bij deze cake. Er gaat dan ook ene hele gekookte sinaasappel in de cake. En de rest van de sinaasappelplakken worden in suikerwater gekookt totdat deze ook boterzacht zijn. Daarna gaat het beslag erover en doet de oven de rest van het werk. Met als resultaat een super smeuïge cake met een onweerstaanbare ‘sticky’ sinaasappellaag bovenop.
Geen onbespoten Spaanse sinaasappels in huis? Wat natuurlijk niet heel gek is ;-). Ga dan voor biologische sinaasappels in dit recept, want je wilt de puur natuur schil eten, niet iets wat bespoten is of een waslaagje erop heeft zitten.
Nog een laatste tip voordat we de sinaasappelcake gaan bakken. Voor het maken van dit soort omgekeerde cakes, maar ook voor bijvoorbeeld tarte tatin, gebruik ik altijd een gietijzeren pan. Die kan bij mij op de inductiekookplaat, maar daarna schuif ik ‘m ook zo de oven in. Door de goede geleiding van het gietijzer gaart de cake perfect en ik kan ‘m na het bakken goed storten. Deze double handle pan van Combekk is een enorme aanrader. Hij kan op inductie, in de oven (nog makkelijker door het ontbreken van een steel) en op de barbecue. Ik heb er zelfs al appeltaart in gebakken en die was zalig.
Ingrediënten
- 3 bio sinaasappels
- 150 gr + 150 gr kristalsuiker
- 100 gr water
- 1,5 tl kaneelpoeder
- 0,5 tl pimentpoeder
- 6 eieren
- 1 zakje (8 gr) vanillesuiker
- 75 gr zonnebloemolie
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 gr amandelmeel
Aan de slag!
- Leg 1 bio sinaasappel in een pannetje met water, zorg dat deze onder water ligt. Breng aan de kook en laat 30 - 45 minuten koken tot de sinaasappel boterzacht is. De tijd is afhankelijk van de grootte van de sinaasappel. Haal daarna met een tang uit het kokende water en laat volledig afkoelen.
- Snijd de 2 andere bio sinaasappels in dunne plakken. De kontjes zonder vruchtvlees kun je weggooien.
- Meng 150 gram kristalsuiker met het water en de kaneel- en pimentpoeder in een vuurvaste pan/skillet van circa 24 cm. Breng aan de kook en laat de suiker al roerende smelten. Leg daarna de plakjes sinaasappel dakpansgewijs in het vocht en laat het suikerwater 15 minuten zacht koken, zonder deksel.
- Klop ondertussen de 6 eieren met 150 gram kristalsuiker en de vanillesuiker voor 10 minuten met de (stand)mixer tot een extreem luchtig mengsel.
- Verwarm ook de oven voor op 180 graden.
- Maal de gekookte, en volledig afgekoelde, sinaasappel fijn tot een puree in de keukenmachine of blender. Spatel daarna rustig de sinaasappelpuree en zonnebloemolie door de geklopte eieren en spatel vervolgens het zelfrijzende bakmeel en het amandelmeel erdoor tot alles goed gemengd is.
- Als de sinaasappelplakjes 15 minuten hebben gekookt zet je het vuur uit. Vet de randen van de pan/skillet licht in met bijvoorbeeld bakspray of gebruik een kwastje met zonnebloemolie. Verdeel daarna het beslag gelijkmatig over de gekookte sinaasappelschillen (inclusief het suikervocht, dit komt allemaal goed).
- Zet de gietijzeren pan/skillet of je ovenschaal in de oven en bak de omgekeerde sinaasappelcake voor circa 35 minuten in de oven tot de binnenkant helemaal gaar is. Steek een satéprikker in het midden om te testen. Als deze er droog uitkomt is de sinaasappelcake gaar.
- Haal de gietijzeren pan daarna uit de oven en leg een groot bord of een platte schaal erop. Doe ovenhandschoenen aan en pak de pan met het bord stevig beet en draai het geheel in één ruk om. De sinaasappelcake zal nu op het bord vallen waardoor de sticky sinaasappelplakjes bovenop zullen schitteren. Laat de sinaasappelcake iets afkoelen en serveer ‘m idealiter lauw. Lekker met kaneelroom erbij.
Notities
- Dit recept is voor 1 taart met 12 punten.
- Geen vuurvaste/gietijzeren pan (zie tip in inleiding) in huis? Je kunt de sinaasappelplakjes ook koken in een koekenpan. Hevel de plakjes daarna over (voorzichtig met een tang of spatel) in een ovenschaal of bakvorm van 24 cm doorsnede. Schenk daarna het overgebleven suikerwater over de plakjes.
- Je kunt de sinaasappelcake tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Warm een puntje eventueel even op tot lauwwarm in een oven van 120 graden.
- Meer informatie over het adopteren van een sinaasappelboom bij Llaurat vind je hier.
- Het zwarte onderbord komt uit de Manufacture collectie van Villeroy & Boch.
- Voorbereiding: 30 - 45 minuten + Afkoelen + Bereiding: 20 minuten + Oven: 30 - 35 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious