De beste recepten uit je kookrepertoire wil je natuurlijk nooit vergeten. En wat denk je van die geweldige recepten van je ouders, grootouders, tantes of ooms? We kennen allemaal wel de familierecepten die zoveel herinneringen oproepen dat ze eigenlijk nooit verloren mogen gaan. Daarom is het zo belangrijk om die familierecepten op te schrijven, want wat nou als ze door dementie opeens niet meer herinnerd kunnen worden? Deze schoenlapperstaart is daar een van.
Kookboek met onvergetelijke recepten
Ik raakte in gesprek met Samen Dementievriendelijk, die helpen bij het vergroten van onze kennis over dementie en vooral helpen om beter om te gaan met dementie in je eigen omgeving. Zij hebben een heel mooi kookboekje gemaakt met 20 recepten om nooit te vergeten. Met recepten én verhalen over hachee, oma’s hutspot, babi pangang, witte bonen in kerriesaus, maar ook quiche à la tata Denise. Vooral de verhalen raakten mij en de reden waarom dit boekje is gemaakt.
Mensen met dementie willen namelijk graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en voor zichzelf blijven zorgen. Zelf de was doen en zelf koken. Hun vertrouwde gerechten maken in een vertrouwde omgeving. Maar als de tijd komt dat dat niet meer lukt, is het fijn als hun recepten bewaard blijven. Vooral ook omdat door geur of smaak bepaalde herinneringen weer omhoog kunnen komen, al is het maar voor even. Wat zou voor jou het gerecht zijn wat je nooit zou willen vergeten?
De Schoenlapperstaart van Fenny’s oma
Ik koos de schoenlapperstaart uit het boekje om thuis te maken. Een recept wat ik zelfs niet eens kende, maar het intrigeerde me wel. Ik heb namelijk nog nooit een taart gebakken met beschuit en appelmoes. Het recept is van de oma van Fenny die heel erg van gezelligheid hield en bakte in een tijd dat veel producten schaars waren. Dit was haar appeltaart in andere tijden. En ondanks dat ik er een hard hoofd in had tijdens het maken, was ik helemaal om na het proeven. Deze schoenlapperstaart is echt waanzinnig lekker! Ik ben blij dat dit onvergetelijke recept bewaard is gebleven en deel ‘m vandaag graag met jullie.
Wat je nodig hebt voor 1 taart van 12 punten
-
- boter om in te vetten
- 1 rol beschuit (11 stuks)
- 5 eieren
- 75 gr suiker
- 1 tl kaneel
- 100 gr boter, kamertemperatuur
- ¾ l dikke zelfgemaakte appelmoes van zoete appeltjes (of 2 potten appelcompote)
- 100 gr rozijnen
- 1 mespuntje zout
- poedersuiker
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten + Oven: 1 uur
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van een springvorm (die van mij was 24 cm, maar 20/22 cm kan ook) met bakpapier en beboter daarna zowel het bakpapier als de zijkanten royaal met boter.
- Verkruimel de beschuiten tot fijn. Je kunt hier ook de keukenmachine voor gebruiken. Bestrooi de bodem en zijkanten van de springvorm met wat beschuitkruimels. De rest bewaar je.
- Splits de eieren. Roer de eierdooiers met suiker en kaneel tot een glad geheel.
- Meng de zachte boter met de rest van de beschuitkruimels, de appelmoes, de rozijnen, het zout en de eidooiers.
- Klop de eiwitten stijf en spatel dit rustig door het mengsel. Niet teveel roeren, het hoeft alleen net gemengde te zijn.
- Doe alles in de springvorm en bak de taart in 1 uur gaar en bruin. Dit lijkt wellicht lang op deze temperatuur, maar het komt goed. Omdat iedere oven anders werkt, check het zelf wel goed en zet de taart niet te hoog. Je kunt de taart na 30/40 minuten altijd even afdekken met een velletje aluminiumfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden.
- Laat de taart gedeeltelijk afkoelen in de vorm voordat je de rand eraf haalt. Wellicht moet je de zijkant lossnijden met een scherp mes, zoals ik ook heb gedaan.
- Als de taart geheel volledig is afgekoeld, verwijder je ook de bodem. Serveer de taart op een mooi bord of taartplateau en garneer royaal met poedersuiker.
Recept: Fenny Wiss uit het kookboek Recepten om nooit te vergeten van Samen Dementievriendelijk, Fotografie: DeedyLicious