Op bezoek bij koopeenkoe.nl

Koopeenkoe.nl, jullie hebben er vast al eens van gehoord. Hier bestel je een deel van een koe en weet je precies waar je vlees vandaan komt. “Eet minder vlees, maar eet goed en traceerbaar vlees” is hun devies en daar ben ik het volledig mee eens. Ik was wel benieuwd …

Koopeenkoe.nl, jullie hebben er vast al eens van gehoord. Hier bestel je een deel van een koe en weet je precies waar je vlees vandaan komt. “Eet minder vlees, maar eet goed en traceerbaar vlees” is hun devies en daar ben ik het volledig mee eens. Ik was wel benieuwd waar die koeien dan precies vandaan komen en belde ze met de vraag of we een ochtendje mochten langskomen. We werden van harte uitgenodigd en op een woensdag ging ik samen met foodie vriendin Linda en onze kids (want ook zij moeten weten waar hun vlees vandaan komt) naar Baambrugge.

Op bezoek bij koopeenkoe.nl_2

Eerst maar eens even, hoe werkt dat koopeenkoe.nl?

Via de site bestel je een deel van een koe die op dat moment ook daadwerkelijk in de wei loopt. Pas als de volledige koe is besteld, wordt de koe geslacht, minimaal twee weken gerijpt en verwerkt. Je krijgt daarna jouw deel gekoeld thuisbezorgd in de vorm van een pakket. Daarin zit alles van de koe, van worst tot biefstuk. Een pakket kost € 99,95 en daarin zit 7,2 kilo vlees. Denk daarbij aan tournedos, biefstukpuntjes, rib eye, minute steak, stoofvlees, rosbief, worstjes, gehakt, hamburgers, tartaartjes en meer. Alles in porties verpakt voor 2 personen zodat je het thuis makkelijk kunt verwerken en rustig kunt laten ontdooien.

Op bezoek bij koopeenkoe.nl_3

Ik vind dit een prachtig initiatief en ik ben niet de enige. Toen wij hier eind april waren, bleken er al meer dan 100 koeien verkocht te zijn sinds de start begin januari. We willen graag weten waar ons vlees vandaan komt, dat de koeien een goed leven hebben gehad en dat ze op de juiste manier geslacht zijn. Dat laatste gebeurt trouwens bij Jan Voordouw in Woerden. Een kleine slachterij met veel respect voor het dier en het vak. Wil je meer informatie hebben over hoe het werkt, kijk dan eens op deze pagina. Je vindt hier vrijwel alle antwoorden op je vragen.

Op naar de boerderij

Wij dus naar de boerderij. Naar de boerderij van de Lindenhoff om precies te zien, want daar huurt koopeenkoe.nl een deel van de stal. Waar de koeien de ruimte hebben, ze geautomatiseerd steeds vers hooi krijgen, veel buiten lopen en waar een serene rust heerst. We maken kennis met oprichter Yvo Rijen die ons heel ontspannen, maar ook trots rondleidt. Yvo is geen vreemde in deze wereld, want hij heeft tevens dekrat.nl opgericht en is betrokken bij veel innovatieve foodconcepten.

Op bezoek bij koopeenkoe.nl_4

Yvo runt het bedrijf in zijn eentje. Eerst ben ik onder de indruk, later begrijp ik dat deze man het gewoon heel goed geregeld heeft. De koeien hebben hun plek, het slachthuis doet hun werk goed en de rest van de communicatie gebeurt online. Dan heb je het nog steeds druk, maar is het dus prima haalbaar om dit alleen te doen. Dan heeft hij zelfs nog tijd over om op een mooie ochtend even op een hooibaal te gaan zitten en uit te kijken over de weilanden. Hij heeft groot gelijk.

We nemen onze kinderen ook mee, omdat we het belangrijk vinden om te laten zien wat hier gebeurt. En om uit te leggen dat deze koeien een goed leven hebben en uiteindelijk op ons bord belanden. Dat gaat hartstikke goed, met uitzondering van mijn eigen peuter die 2 meter in de lucht springt als er een “hele grote koe mama!” in de buurt komt. Het wennen gaat snel en aan het einde van de ochtend loopt hij met een glimlach in het weiland.

Nog een interessant punt. De koeien hier krijgen geen officieel biologisch geteeld voer, ze eten een mix van gras en kruiden van eigen land. Dit gras wordt bemest zonder kunstmest. De enige reden dat koopeenkoe.nl geen biologisch keurmerk heeft, is dat ze eigen gras gebruiken en geen gecertificeerd voer. Al kan het feitelijk niet veel puurder worden dan een onbespoten weide. De koeien worden bijgevoederd met (grotendeels eigen) tarwe, bietenpulp en bierbostel. Antibiotica wordt alleen toegediend als de dieren ziek zijn, dus niet preventief. Dit vind ik een schoolvoorbeeld van waarom we niet krampachtig moeten denken dat alles altijd biologisch moet zijn. De wijze waarop deze boerderij gerund wordt is uitermate duurzaam, met respect voor dier, milieu en uiteindelijk ook mens. En de kwaliteit van het vlees wat op je bord ligt, is top.

Op bezoek bij koopeenkoe.nl_5

We vonden het fantastisch om mee te maken hoe het op de boerderij eraan toe ging. Onze vriezer thuis is bijna leeg en dan bestellen we een pakket. Eet goed en traceerbaar vlees, en ook wat minder. Dat kan namelijk best. Ik maakte net nog een rekensom voor onze eigen situatie. Wij eten ongeveer 3 keer in de week vlees. Uit het pakket haal je circa 28 maaltijden voor 2 personen (wat bij ons voldoende is voor 2 volwassenen en een peuter). Met 1 pakket van koopeenkoe.nl doen wij dus ruim 9 weken. Nu alleen nog even een grotere vriezer regelen 😉 Thanks Yvo, we hebben genoten!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca