Tussen de prachtige Sangiovese wijngaarden en uitgestrekte velden met olijfbomen door, trok niet zo lang geleden een toch wel behoorlijk onhandige (maar wel ontzettend dappere) colonne scooternieuwelingen.
Ik heb het over de dames, inclusief ondergetekende, die Toscane gingen ontdekken voor JUST AWAY. Hier vertelde ik jullie vorige week al meer over.
Tijdens onze Vespa tour maakten we een eerst een tussenstop op de prachtplek Castello Vicchiomaggio.
Onze Vespa tour vervolgde zich naar family estate Ruffino.
Hier kregen we een rondleiding door de wijnkelders waar de Modus op eikenhouten vaten uit Amerika ligt te rijpen. Deze vaten worden maar twee keer gebruikt voor de rijping van wijn. Hierna worden ze verkocht aan whiskeyboeren.
We proefden een Chianti Classico uit de streek en natuurlijk de Modus van het estate zelf. Beiden vond ik erg lekker, de Chianti was elegant en zacht. De Modus heeft wat meer pit.
Toscaanse food favorieten
Als je dan toch in Toscane bent, doe je dan flink tegoed aan alle fijne, bijzondere en smaakvolle streekproducten die dit gebied rijk is. Naast uitstekende wijn is er natuurlijk ook een heleboel lekkers te eten. Ik kan het onmogelijk allemaal opsommen, maar hieronder een paar van mijn favorieten.
Olijfolie
Naast de vele druivenranken strekken ook de olijfgaarden zich uit in het Chianti gebied. De olijven die hier worden geoogst zijn echter niet geschikt om gewoon zo op te eten. Maar ze zijn perfect voor stevige, robuuste olijfolie. En die heb ik voor jullie meegenomen als cadeautje!
Pane Toscano
Zo gewoon als zout nu is, zo kostbaar was het vroeger. In de Toscaanse keuken wordt nog steeds zuinig omgegaan met zout want ‘salt en pepper belong to the table’ aldus onze kookvriendin Sandra. In het Toscaanse brood zit vandaag de dag nog steeds helemaal geen zout, en dat smaakt bijzonder. Gelukkig is het ook helemaal niet de bedoeling om het kaal te eten. Maar overgiet het met extra vergine olijfolie en een beetje zout. Of doop het in je pastasaus.
Pecorino
In Nederland ben ik hem eigenlijk alleen nog maar als oude kaas tegengekomen. Maar dit schapenkaasje wordt in Toscane vooral jong of middelmatig gerijpt gegeten. Gewoon zo los, of in een salade, geraspt over de pasta of verwerkt in involtini, eigenlijk pas het overal wel bij!
Grappa Chianti Riserva
De Grappa Chianti Riserva is gemaakt van de most van de Chianti wijn, oftewel de schillen en stronken die van de Sangiovese druiven zijn overgebleven na het persen. Een bijzondere afsluiter van de maaltijd.
Wildzwijn
Koeien kom je bijna niet tegen in Toscane, het meeste rundvlees wordt geïmporteerd. Wat ze echter wel hebben zijn wilde zwijnen. En daar maken ze ontzettend lekkere salami van. Een traditioneel Toscaans gerecht wat ik helaas niet heb kunnen proeven is ragù di cinghiale. Pappardelle met een stevige saus van wild zwijn. Dit staat hoog op mijn verlanglijstje!
Food markets
En waar beter koop je al deze lekkernijen dan op een van de vele food markets die Toscane rijk is! Midden in het centrum van Florence is de Mercato Centrale. Ik heb me laten vertellen door onze Toscaanse vriendin Sandra dat ze hier tussen 11.00 en 13.00 uur zelf mozarella maken. Naast vele kraampjes kan je ook bijzonder lekker eten in de vele eetgelegenheden. Jammer genoeg heb ik deze markt niet zelf kunnen bezoeken maar hij schijnt erg de moeite waard te zijn!
Een stukje buiten het centrum, zo’n 15 minuten lopen, in één van de oudste wijken van Florence ligt de Sant’Ambrogio food market. Hoe verder je uit het centrum komt hoe leuker het allemaal wordt. Ik had in elk restaurantje wel even willen rondkijken.
De markt zelf is zowel binnen als buiten overdekt. Binnen zijn er ook een paar eetgelegenheden. Het is niet de grootste markt die ik ooit heb gezien, maar je kijkt je ogen uit naar alle mooie, verse producten. Als kookfreak moest ik toch echt mijn handen in mijn zakken houden want zoveel ruimte was er niet meer in mijn koffer.
Op de hoek van deze markt zit een ontzettend leuk cafeetje en een heerlijk paninizaakje. Daarover meer in de volgende blog waarin we ook deze cadeautjes gaan weggeven!
Slapen als een roosje in Toscane
Naast eten ben ik een groot liefhebber van slapen. En ik ben van mening dat je gewoon echt beter slaapt als je in een mooie omgeving bent. Met het besef dat wanneer je wakker wordt en je ogen open doet je over glooiende bergen kijkt, omringt door groen en waar de lucht altijd licht naar kruiden ruikt.
Nou, zo’n plek hadden de schatzoekers van JUST AWAY voor ons gevonden! We sliepen in het prachtige Castello di Ristonchi. Een agriturismo met fabuleus uitzicht over de Arno vallei.
De inspirerende reizen van JUST AWAY zijn altijd inclusief iets extra’s. Zoals de Vespa tour door het Chianti gebied of de kookworkshop bij Sandra thuis. Maar soms is de accommodatie het ‘iets extra’s’ omdat je dan op zo’n bijzondere plek verblijft, of overnacht in een heel fijn hotel. Heb je nog een paar vrije dagen voor de boeg? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van JUST AWAY. Hier zoek je geen reizen, maar vind je inspirerende trips die bij je passen. Hele fijne feature is de ‘inspirator‘ button. Ideaal voor als je nog niet precies weet waar je heen wilt, maar wél wat je wilt gaan doen.
Met dank aan Brouwertje voor een van de Vespa tour foto’s.
Dit is een bijdrage van co-blogger Bo
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.