5 van 2 stemmen

Orzo met pesto, Honingtomaten en kabeljauw

25 minuten
Hoofdgerecht
Zomer

Ik ben dol op orzo in de lente en zomer. Deze kleine pastasoort heb je zo gemaakt en het combineert heel goed met diverse sauzen en groenten. Vandaag heb ik voor jullie een zalige orzo met pesto en daar voegde ik nog wat groene asperges en frizsoete en knapperige Looye …

Ik ben dol op orzo in de lente en zomer. Deze kleine pastasoort heb je zo gemaakt en het combineert heel goed met diverse sauzen en groenten. Vandaag heb ik voor jullie een zalige orzo met pesto en daar voegde ik nog wat groene asperges en frizsoete en knapperige Looye Honingtomaten aan toe. Daarbij bakte ik een stukje kabeljauw tot deze zacht gegaard was en deze ging bovenop de orzo. Wat een feest!

In het recept vertel ik je precies hoe je deze orzo met pesto maakt en ik vertel je hoe je kabeljauw perfect zacht gaart in de koekenpan. Nou, we gaan koken! In 25 minuten ben je hiermee klaar, geniet ervan.

Nog meer recepten met orzo? Hier vind je ze allemaal!

Ingrediënten

  • 275 gr orzo (regulier of volkoren, zie ook de notities)
  • zout
  • 400 gr groene asperges, plakje van de onderkant gesneden en in grove stukken
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gedroogde rozemarijn (kun je ook vervangen door oregano)
  • 150 gr pesto, (gekocht of zelfgemaakt, zie de notities voor mijn recept)
  • 1 citroen, sap en rasp
  • 400 – 600 gr kabeljauwfilet op vel (100 – 150 gr per persoon)
  • zwarte peper
  • boter
  • 180 gr Looye Honingtomaten, gehalveerd

Aan de slag!

  • Bereid de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook 10 minuten in ruim kokend water met een snuf zout. Voeg de laatste 5 minuten de groene asperges toe en blancheer die mee in het kokende water. Giet daarna af.
  • Verhit ondertussen een hapjespan en schenk hier 2 eetlepels olijfolie in. Fruit de ui voor 5 minuten met een snufje zout op laag vuur en voeg daarna de knoflook en rozemarijn toe. Bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg de orzo en asperges toe aan de hapjespan samen met de 150 gr pesto en het sap van een ½ citroen. Roer alles rustig door en verwarm goed voor een paar minuten. Roer op het laatst de Honingtomaten erdoor, proef en voeg naar smaak nog citroensap, peper en/of zout toe.
  • Leg ondertussen de kabeljauwfilet op een snijplank en dep droog met keukenpapier. Bestrooi aan beide zijden met zout en peper.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en smelt daarin een klontje boter. Schenk er een royale scheut olijfolie bij en leg de kabeljauw op de velkant in het hete vet. Laat de kabeljauw rustig liggen voor een minuut of 5. Als je naar de zijkant van de moot kijkt, zie je hoe de kabeljauw aan het garen is. Als deze tot ongeveer halverwege gegaard is, draai je de moot (of moten) om en zo laat je hem nog circa 2 minuten liggen. Haal daarna uit de pan. Als de kabeljauw mooi openvalt als je zachtjes op de bovenkant duwt dan is deze gaar. Let op: hoe groter je moot is (dus stel dat je een volledige moot van 400 gram hebt) hoe langer de garing duurt. Als je 4 mootjes van 100 gram hebt, zal de kabeljauw sneller garen. Dus kijk niet alleen naar de tijd, maar ook naar je kabeljauw als je deze aan het bakken bent.
  • Serveer de orzo met pesto in een diep bord met een mootje kabeljauw erop. Garneer met nog wat citroenrasp en zwarte peper en serveer.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Je kunt zelf kiezen voor gewone of volkoren orzo. Ik ontdekte de laatste onlangs (Lassie had me er een pak van opgestuurd) en daar was ik heel enthousiast over. Dit wordt mijn standaard orzo voor doordeweeks.
  • Zelf je pesto maken? Hier vind je het recept.
  • Bereiding: 25 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer