5 van 2 stemmen

Ovenschotel met zoete aardappel en rozemarijn kip

55 minuten
Hoofdgerecht
Gezond

Deze ovenschotel met zoete aardappel en rozemarijn kip heb je snel in de oven staan en het is een gevarieerd recept om doordeweeks op tafel te toveren. Je varieert namelijk makkelijk in groentesoorten per seizoen en de kip kun je steeds op een andere manier kruiden. Ik koos nu voor …

Deze ovenschotel met zoete aardappel en rozemarijn kip heb je snel in de oven staan en het is een gevarieerd recept om doordeweeks op tafel te toveren. Je varieert namelijk makkelijk in groentesoorten per seizoen en de kip kun je steeds op een andere manier kruiden. Ik koos nu voor rozemarijn, knoflook en citroen. Maar ook cajunkruiden, gerookt paprikapoeder, curry madras, Italiaanse kruiden of barbecuekruiden doen het goed met kipfilet in combinatie met ovengroenten.

Naast voedzaam is deze ovenschotel met zoete aardappel ook een bewustere keuze. Want ik gebruik minder kip dan ik normaal zou gebruiken en kies daarnaast ook voor kip met het 3-sterren Beter Leven keurmerk als ik het in de supermarkt koop. Zo weet ik dat het dierenwelzijn het meest gegarandeerd is. Wil je daar meer over weten, lees dan ook mijn weekmenu eens wat ik in samenwerking met de Dierenbescherming heb gemaakt voor de Beter Leven week.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • olijfolie
  • 20 gr boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 1 citroen sap en rap
  • 200 ml kippenbouillon
  • 500 gr zoete aardappels, in blokjes
  • 300 gr wortels, in plakjes
  • 300 gr pastinaak, in blokjes
  • 1 rode ui, in parten
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • serveer erbij: veldsla salade met bijvoorbeeld honingtomaten, komkommer en/of wortel en een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper

Ook nodig

  • klein ovenschaaltje (circa 20×15 cm)
  • bakpapier
  • oven met grote bakplaat
  • handig: kerntemperatuurmeter

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Als de kipfilets ongelijk zijn qua dikte, sla dan de dikke delen platter met een vleeshamer of zware pan, leg de filets daarvoor eerst tussen bakpapier. Dit zorgt ervoor dat de filets gelijkmatig garen.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en schroei de filets aan beide zijden goudbruin (met zout en peper), ongeveer 2-3 minuten per kant. Haal de kipfilets uit de pan en leg ze in een kleine ovenschaal.
  • In dezelfde pan smelt je de boter. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak dit een minuutje. Voeg het citroensap, de rasp, kippenbouillon, snufje zout en peper toe. Laat 5 minuten pruttelen. Schenk de saus over de kipfilets.
  • Meng de zoete aardappels, wortel, pastinaak en rode ui met 2 el olijfolie, de tijm, het gerookte paprikapoeder, snuf zout en peper. Zet het ovenschaaltje op de bakplaat en verdeel de groenten eromheen. Als je bakplaat te klein is, kun je de groenten en kip ook in 2 lagen in de oven zetten.
  • Schuif de bakplaat in de oven. De kip heeft 15 tot 20 minuten nodig, tot een kerntemperatuur van 70 – 72 °C. Haal de kip uit de oven, laat 5 minuten rusten en snijd dan in plakjes die je in de saus legt en zo warm houdt. De groenten hebben 30 – 35 minuten nodig.
  • Tip: Als je de kipfilet te lang in de oven laat, gaat de kerntemperatuur omhoog en zal de kipfilet droog worden. Ook is het belangrijk om de kip even te laten rusten als deze uit de oven komt.
  • Serveer de kip met de saus, geroosterde groenten en zoete aardappels. Lekker met een frisse salade erbij.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 20 minuten + Oven: 35 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer