In mijn zoektocht naar de perfecte Paas taart kwam ik bij een recept uit met citroen en maanzaad. Lekker fris door de citroen en met iets knisperends erin door de zaadjes. Die moest ik uitproberen voor jullie! En met succes, want deze is hemels lekker.Â
Ik geef jullie nog wel een keuzemogelijkheid vooraf. Als de taart gebakken is kun je ‘m nog bedruipen met een citroen siroop. Dit laat je dan een nacht staan. Je krijgt daardoor een heerlijk ‘sappige’ cake met een flinke citroensmaak. Hou je meer van droge cake sla dan deze stap over. Let op: als je de siroop toevoegt dan moet je de cake heel voorzichtig storten. Door het vocht valt hij sneller uit elkaar.
Wat je nodig hebt
– 250gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
– 200gr fijne suiker
– 3 scharreleieren
– rasp van 2 (biologische) citroenen
– 250gr bloem (gezeefd)
– 8gr bakpoeder
– mespunt zout
– 60ml water
– 40ml vers citroensap
– 6el maanzaad (deze vind je bij de Turkse winkel of toko)
Voor de siroop (optioneel)
– 150gr suiker
– 100ml water
– 100ml vers citroensap
Voor de topping
– 200gr cream cheese (kamertemperatuur)
– 100gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
– 250gr poedersuiker
– 1tl vanille essence
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 190gr. Vet een tulbandvorm heel goed in.
Klop de roomboter los met de suiker totdat het een romig en luchtig mengsel is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop tussendoor de eieren erdoor. Roer daarna de citroenrasp erdoor.
Meng de bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Meng in een ander bakje het water en de citroensap. Voeg de helft van de bloem en het vocht toe aan het botermengsel en klop goed door. Voeg daarna de andere helften toe en klop wederom goed door. Roer als laatste rustig het maanzaad door het beslag.
Schep het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in 40-45 minuten gaar. Als je er een saté prikker in steekt en die komt er droog uit, dan is de cake klaar.
Als je siroop wilt toevoegen dan is dit het moment. Verhit de suiker, water en citroensap in een pannetje totdat alle suiker is opgelost. Giet dit over de cake heen zodra deze uit de oven komt. Laat de tulbandvorm een nacht staan met deze siroop.
De volgende ochtend stort je dan de cake op een bord en ga je de topping maken.
Doe de cream cheese, boter, poedersuiker en vanille essence in een mengkom en klop dit met een mixer totdat je een romige en luchtige topping hebt. Smeer de bovenkant van de tulband hier helemaal mee in. En mocht er toevallig een stukje van de tulband zijn afgebrokkeld tijdens het storten (zoals bij mij 😉 dan kun je dit mooi weg boetseren met de topping!
Strooi als laatste nog een beetje maanzaad erover en dan genieten maar!
‘The pretty blog’ – Thanks voor de inspiratie!