Wanneer je liefhebber bent van de Italiaanse keuken, kan pasta alla Norma je bijna niet vreemd in de oren klinken. Deze klassieker uit de Siciliaanse keuken wordt gemaakt met aubergine en ricotta als basis en is tongstrelend lekker. Ik ging een beetje aan de haal met het originele recept en maakte er een eigen versie van. Die was ook al zo lekker, ik hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij deden.
Ingrediƫnten
- 2 aubergines, in blokjes
- zout
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- bakolijfolie
- balsamico- of rode wijnazijn, ik gebruikte deze zoete moscato azijn, die is echt briljant!
- 400 ml passata
- handje verse basilicum, blaadjes fijngehakt
- 1 tl gedroogde tijm
- snufje suiker
- zwarte peper
- 400 gr pasta, bijvoorbeeld conchiglioni, rigatoni of penne
- olijfolie extra vergine
- 100 gr ricotta, kamertemperatuur en los geroerd
- 25 gr rucola
- optioneel: Parmezaanse kaas
Aan de slag!
- Meng de aubergines met veel zout in een vergiet en laat 30 minuten leggen. Spoelen daarna goed af, laat uitlekken en dep de blokjes droog met keukenpapier.
- Verhit een grote hapjespan en fruit de ui en knoflook in een scheut bakolijfolie met een snufje zout. Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze rondom goudbruin op middelhoog vuur in circa 8 minuten. Eventueel in 2 delen als je hapjespan niet groot genoeg is. Als er teveel aubergine in de pan zit, gaat het namelijk stoven in plaats van bakken.
- Zijn de blokjes eenmaal goudbruin dan blus je het af met een flinke scheut azijn. Schenk de passata in de pan en roer de basilicum, tijm en suiker erdoor. Laat 10 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Proef daarna en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
- Kook in de tussentijd de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht.
- Schenk de saus in de kookpan bij de pasta en voeg een scheut olijfolie extra vergine toe. Roer door en maak de saus eventueel smeuĆÆger met het kookvocht.
- Serveer de pasta op diep borden en garneer met rucola, lepeltjes ricotta en een snufje zwarte peper. Hou je van Parmezaanse kaas? Rasp die er dan ook nog rijkelijk overheen.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereidingstijd 30 minuten + wachten 30 minuten.
- Ik gebruikte deze zoete moscato azijn, die is echt briljant!
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious