Ik maak heel veel pasta’s, maar vrijwel nooit een pasta ovenschotel. Dus daar moest eens verandering in komen. Tijdens een avondje bijkletsen met een vriendinnetje maakten we we deze pasta ovenschotel met tonijn, courgette en doperwten. Fingerlicking good, al zeg ik het zelf 🙂
Wat je nodig hebt voor 4-6 personen
– 500gr pasta (bijvoorbeeld fusilli)
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 1 courgette
– 1tl gerookt paprikapoeder
– 200gr doperwten (voorkeur voor vers, maar diepvries mag ook)
– 2 blikjes tonijn in olie (circa 300gr)
– 250gr ricotta
– 500ml (biologische) passata tomatensaus
– 150gr geraspte kaas (voor oven gratin)
– 1 bol buffelmozzarella
– blaadjes van 4 takjes basilicum
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– gemalen zwarte peper
Wat je gaat doen
Kook de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet daarna af in een vergiet en spoel na met koud water. Laat de blikjes tonijn uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper in de tussentijd de ui en knoflook helemaal fijn. Snijd de courgette in stukjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een hapjespan en fruit hierin zachtjes de ui en knoflook. Voeg hier het gerookte paprikapoeder aan toe en bak dit een minuutje mee. Doe hier een klein scheutje water bij zodat het niet aanbakt.
Voeg de stukjes courgette en doperwten erbij en bak dit 4 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Doe op het laatst de tonijn erbij en bak nog 30 seconden mee, roer alles goed door. Zet daarna het vuur uit.
Neem een grote kom en meng hierin de ricotta en passata goed door elkaar. Roer daarna ook het tonijn/groentenmengsel erdoor. Proef dit en breng naar wens nog extra op smaak met peper en zout.
Vet een grote platte ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Kijk van te voren goed of alle ingredienten (inclusief de pasta) erin passen. Schep de pasta erin en giet hier de saus gelijkmatig over. Bestrooi met de geraspte kaas. Scheur de bol mozzarella in stukken en verdeel die daar weer over. De basilicum blaadjes scheur je ook en strooi je erover. Besprenkel met een goede olijfolie en wat zwarte peper en zet ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de schotel gaar is en mooi bruin aan de bovenzijde.
Serveer met grof brood en een groene salade.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.