Pavlova is en blijft een van de meest feestelijke nagerechten om te serveren. Met weinig ingrediënten tover je een prachtig zoet spektafel op tafel en de toppings maken ‘m helemaal af. Toen ik laatst wat eiwitten en druiven over had, besloot ik er een herfstige variant van te maken en dat werd deze pavlova met druiven, honing en pijnboompitten.
Vind je het spannend om een pavlova te maken, omdat je bang bent dat ‘ie mislukt? Dan ben je echt niet de enige, maar ik beloof je dat het goedkomt als je je aan een paar basisregels houdt.
Ten eerste, niet haasten. Als je goed de tijd neemt voor het opkloppen van de eiwitten en het toevoegen (en ook opnemen) van de suiker dan word je schuim mooi dik en glanzend en dat is de basis van een perfecte pavlova. Ten tweede, zorg dat al je materialen vetvrij zijn, want vet is je vijand. Het zorgt ervoor dat je schuim nooit stevig genoeg zal worden. In de notities heb ik mijn notities hiervoor opgenomen. Ten derde, check je eieren. Zorg dat ze kakelvers zijn en op kamertemperatuur. En splits ze met beleid, zodat er geen eigeel mee komt. Want eigeel is je tweede vijand, dan word je schuim ook niet stevig. Als laatste, houd de temperatuur van je oven laag. Dan kan de pavlova rustig uitharden aan de buitenkant, verkleurt ‘ie niet en wordt de binnenkant uiteindelijk lekker chewy.
Kom, we gaan een pavlova bakken!
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- snufje zout
- 250 gr fijne kristalsuiker
- 2 tl maizena
- 1 tl witte wijnazijn
- 200 gr vloeibare slagroom
- 25 gr poedersuiker
- 100 gr Griekse yoghurt, geen magere variant
- 500 gr witte en blauwe druiven
- honing
- 1 el pijnboombitten
- 2 takjes verse munt
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 140 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier. Teken op het bakpapier met een potlood een cirkel met diameter van 20 cm. Als je een bord met ongeveer die diameter op z’n kop legt, kun je deze makkelijk omtrekken.
- Doe de eiwitten met het snufje zout in je keukenmachine en mix deze met de gardehaak tot zachte pieken. Terwijl het schuim steeds steviger wordt, schep je lepel voor lepel de suiker erbij. Tot alle suiker is opgenomen en het schuim prachtig glanst en helemaal stijf is.
- Haal de kom uit de machine en zeef de maizena erboven. Spatel dit rustig erdoor samen met de witte wijnazijn.
- Schep het schuim nu rustig op je getekende cirkel op het bakpapier. Maak met je spatel rondom randen die iets omhoog staan en zorg dat het midden iets lager ligt, zodat je daarin makkelijk kunt vullen later. Maak alle schuim op en maak er een mooie vorm van. Als je schuim echt goed stijf is, zal deze niet meer veranderen in de oven op de lage temperatuur.
- Draai de temperatuur van je oven naar 120 graden (onder- en bovenwarmte) en zet de bakplaat met de pavlova erin voor 90 minuten. Open ondertussen de oven niet.
- Klop ondertussen de slagroom stijf met de poedersuiker. Roer daarna de Griekse yoghurt los en spatel deze door de slagroom. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Zorg dat de druiven gewassen en goed droog zijn en meng ze daarna met een kneepje honing in een bakje en zet deze ook afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- De pijnboompitten rooster je een paar minuten in een droge koekenpan op middellaag vuur. Schep regelmatig om en haal van het vuur als ze goudbruin zijn en geuren. Voor de liefhebbers: als je er een kneepje honing doorheen schept, karameliseren ze lekker. Schep over in een bakje, laat afkoelen en dek af.
- Als de pavlova klaar is, zet je de deur op een kiertje en laat je ‘m een uurtje afkoelen in de oven. Haal daarna voorzichtig eruit en plaats het bakpapier met de pavlova erop op een rooster en laat verder volledig afkoelen. Zie je scheuren? Geen enkel probleem, daar heb ik er ook altijd wel een paar van en dat hoort erbij. Maakt ‘m alleen maar mooier straks voor de presentatie.
- Voor de garnering schep je een royale hoeveelheid van het slagroom-yoghurtmengsel op de pavlova. Verdeel hier naar eigen inzicht de druiven over en steek blaadjes munt tussen de druiven. Strooi als laatste de pijnboompitten erover en serveer.
Notities
- Met dit recept maak je een nagerecht voor 8 personen.
- Het is essentieel dat je mengkom en garde helemaal vetvrij zijn voordat je start met het opkloppen. Anders wordt je schuim nooit stevig. Goed afwassen is sowieso slim, maar ik neem alles altijd nog even af met een keukenpapiertje met een beetje natuurazijn, zo’n 10 minuten voordat ik begin.
- Ik gebruik altijd fijne kristalsuiker, omdat die makkelijker oplost.
- Door de maizena wordt de pavlova wat stabieler en droogt ‘ie aan de buitenkant mooi op. Aan de binnenkant wordt ‘ie lekker chewy door de toevoeging van de witte wijnazijn.
- Ik heb voor de topping een combinatie gemaakt van opgeklopte slagroom en Griekse yoghurt die wat vloeibaarder is. Dat vond ik heerlijk in combinatie met de druiven en honing. Maar je kunt ook alleen opgeklopte slagroom gebruiken als je het steviger wilt hebben.
- Je kunt de pavlova al ’s ochtends voorbereiden als je deze ’s avonds wilt serveren als dessert. Alleen maar beter, want dan is ‘ie goed afgekoeld.
- Voorbereiding schuim en toppings: 30 minuten
- Oven: 90 minuten
- Afkoelen: 2 uur
- Garnering: 15 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious, Onderborden: Villeroy & Boch