Vandaag komt Sinterklaas bij ons in de stad aan. De gekte is begonnen. Wij gaan ons zo opmaken om met peuter door een volgepakt centrum heen te wandelen in de hoop dat we een glimp van de goedheiligman en zijn pieten (ik heb het bewust maar niet over zwarte pieten) kunnen opvangen. Zodra alle kinderen Sinterklaas zien weet je weer waar je het voor doet. Want Sinterklaas is magie, een wondere wereld voor alle kinderen. Ik kan het me nog herinneren van vroeger. Die wekenlange spanning, het ‘s ochtends snel naar beneden rennen om te ontdekken wat er in mijn schoentje zat en de jaarlijkse hartverzakking zodra er op de deur werd gebonst. Ik vind het een prachtig feest voor de kids. Maar ik ben ook altijd weer blij als het is afgelopen.
En bij Sinterklaas horen natuurlijk lekkernijen! De komende weken voor Sinterklaas krijgen jullie op Francesca Kookt! diverse Sinterklaas recepten. En ik vond het wel gepast om af te trappen met een kruidnoten recept. En niet met 1, maar met 3 recepten. Een heuse kruidnoten trilogie. Natuurlijk het originele recept voor kruidnoten. Gewoon boordevol met gluten, suiker en boter. Maar ik heb ook een vegan recept met amandelmeel en kokosolie. En als laatste een recept voor spelt kruidnoten zonder geraffineerde suiker van mijn collega foodblogster Lekker eten met Linda.
Oh, en als je die kruidnoten gaat maken…doe het samen met je kids! Dat vinden ze echt te gek om te doen 🙂
De originele kruidnoten
Wat heb je nodig voor circa 100 kruidnoten:
– 200gr zelfrijzend bakmeel
– 100gr bruine basterdsuiker
– 1 volle el speculaaskruiden
– snufje zout
– 100gr koude roomboter in blokjes
– 3el volle melk
Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Kneed de boter erdoor met je handen en voeg de melk lepel voor lepel toe. Blijf kneden totdat je een soepel deeg hebt.
Bekleed een bakblik (of 2) met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier. Laat 2cm ruimte tussen de balletjes, want ze gaan in de oven nog uitlopen.
Bak de kruidnoten in 15-20 minuten gaar in de oven en laat ze daarna afkoelen.
De vegan kruidnoten
Wat heb je nodig voor circa 100 kruidnoten:
– 200gr amandelmeel
– 1/2tl baking soda
– 75gr kokosbloesemsuiker
– 1 volle el speculaaskruiden
– snufje zout
– 50gr kokosolie (gesmolten en afgekoeld)
– 3el plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de amandelmeel, baking soda, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Kneed de helft van de kokosolie erdoor met je handen en voeg de plantaardige melk lepel voor lepel toe. Blijf kneden totdat je een soepel deeg hebt en voeg eventueel wat extra kokosolie toe als je deeg nog niet soepel genoeg is.
Bekleed een bakblik (of 2) met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier. Deze kruidnoten lopen niet uit in de oven, dus die kun je dichter naast elkaar op het bakblik leggen.
Bak de kruidnoten in 15-20 minuten gaar in de oven en laat ze daarna afkoelen.
De spelt kruidnoten zonder geraffineerde suiker
Wat heb je nodig voor circa 100 kruidnoten:
– 250gr speltmeel
– 100gr zachte roomboter
– 100gr oerzoet
– 1el speculaaskruiden
– 1tl kaneel
– snuf zeezout
– 2tl bakpoeder
– 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegd suiker (bv. Peren Appelstroop van Zonnatura)
– 1 ei
Dit recept voor spelt kruidnoten is van mijn foodie vriendin Linda. Kijk op haar blog ‘Lekker koken met Linda’ voor de volledige bereidingswijze.
Tip: Je kunt de speculaaskruiden in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Op de blog ‘Bakken zoals oma’ kwam ik een bereidingswijze tegen om zelf de speculaaskruiden te mengen. Je hebt hiervoor kaneel, nootmuskaat, anijszaad, kruidnagel, witte peper en korianderzaad nodig. De volledige bereidingswijze vind je op de Bakken zoals oma-blog.