We zitten middenin het perzikseizoen en ze smaken me weer fantastisch. Deze steenvrucht wordt voornamelijk geteeld in Perzië en in het Middellandse Zeegebied en de naam betekent letterlijk Perzisch. De witvlezige perziken zijn het lekkerste, maar die vind je hier in de supermarkt maar weinig. Vaak zijn de perziken in de supermarkt ook een stuk minder zoet, omdat ze te vroeg worden geplukt om snelle bederving in het schap te voorkomen. Pak maar eens een perzik op in de winkel en voel hoe hard ze zijn. Een rijpe perzik die zwaar aanvoelt als je ‘m oppakt en zoet geurt als je aan het schilletje ruikt zijn de beste. Dan weet je dat ze boordevol sap zitten. Ik koop ook vrij vaak de platte perziken, die vind ik nog beter qua smaak. Het verschil tussen perzik en nectarine is trouwens heel makkelijk. Alleen de schil is anders (vlezig versus glad) en ik heb ergens gelezen dat de nectarine een natuurlijk gemuteerde variant is op de perzik.
Dan heb je dus een volle schaal perziken liggen en wat doe je daar nou mee? Gewoon uit het vuistje eten, smoothie van maken, grillen als toetje, in een salade verwerken, bavarois van maken of er een taart van bakken zijn zo maar een paar ideeën. Dat laatst heb ik gedaan en het resultaat was super.
Wat je nodig hebt
– 4 perziken (net rijp)
– 250gr bloem
– 1tl bakpoeder
– snuf zout
– 200gr boter (kamertemperatuur)
– 200gr rietsuiker
– 3 eieren (kamertemperatuur)
– 2el melk (kamertemperatuur)
– 1tl kaneel
– 1el bruine suiker
Wat je gaat doen
Breng een pan water aan de kook en zet er een kom met ijswater naast op het aanrecht. Kruis de perziken in en dompel ze 10-15 seconden onder in het kokende water. Daarna direct overscheppen in het ijswater. Daarna kun je vrij makkelijk de velletjes van de perziken aftrekken. Halveer de perziken daarna en haal de pit eruit. Snijd daarna iedere helft in 4 partjes.
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ronde bakvorm goed in, bijvoorbeeld met bakspray.
Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. In een andere kom klop je de boter los met de rietsuiker totdat de suiker is opgelost en je een wittig en romig mengsel hebt. Gebruik hier bijvoorbeeld een handmixer voor. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe en klop deze kort totdat het goed gemengd is. Als laatste komt de melk erbij. Klop daarna de bloem erdoor totdat het net gemengd is. Je beslag blijft stevig, maar als het nog te compact is voeg je nog wat extra melk toe.
Schep het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. De partjes perzik druk je hier met je vingers in. Begin met een stukje perzik in het midden en leg ze door in een cirkel terwijl je naar de rand toe werkt. Goed in het beslag duwen.
Meng de kaneel en bruine suiker in een kommetje en strooi een gelijkmatig laagje over de bovenkant van de taart. Schuif het bakblik in de oven en bak 50-60 minuten. Prik na een minuut of 45 een satéprikker in het midden van de taart om de gaarheid te checken. Zodra de prikker er droog uitkomt, is de taart gaar. Haal dan uit de oven en laat afkoelen tot lauw. Heerlijk om zo te eten, met vanille ijs of lobbig geklopte room.