5 van 2 stemmen

Pesto met pistache en citroen

10 minuten
Hapje
Mediterraans

Ik maakte deze pesto met pistache en citroen voor het eerst in de lente toen ik een verse bos raapstelen kocht die net van het land was gekomen. Deze typische lentegroente is een van mijn grote favorieten vanwege hun kruidige, licht pittige smaak. Je kunt raapstelen rauw eten in een …

Ik maakte deze pesto met pistache en citroen voor het eerst in de lente toen ik een verse bos raapstelen kocht die net van het land was gekomen. Deze typische lentegroente is een van mijn grote favorieten vanwege hun kruidige, licht pittige smaak.

Je kunt raapstelen rauw eten in een salade, even kort roerbakken of je maakt er deze pesto met pistache van. En als het raapstelenseizoen voorbij is gebruik je er spinazie voor. Vooral wilde spinazie geeft net dat beetje extra kracht aan de smaak. De pistachenoten zorgen voor een subtiele nootsmaak met een licht zoetje en de citroen zorgt voor de frisheid. Geniet ervan!

Meer pesto inspiratie? Hier vind je al mijn pesto recepten en gerechten waarin pesto is verwerkt. En de minestrone waar ik een lepel van deze pesto doorheen roerde, vind je hier.

Ingrediënten

  • 50 gr pistachenoten, gepeld en ongezouten
  • 50 gr verse raapstelen, grof gehakt of blaadjes spinazie
  • 100 gr olijfolie (lees ook de notities hieronder)
  • 1 teentje knoflook, grof gehakt
  • 25 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • rasp van 1 bio citroen
  • zeezout
  • zwarte peper

Ook nodig

  • keukenmachine of staafmixer

Aan de slag!

  • Rooster de pistachenoten een paar minuten in een droge koekenpan en laat daarna afkoelen. Zorg dat ze in beweging blijven in de pan en laat ze niet verkleuren.
  • Meng de raapstelen of spinazie met de afgekoelde pistachenoten, 75 gr olijfolie, het grof gehakte teentje knoflook en de 25 gr geraspte Parmezaanse kaas in de keukenmachine. Maal helemaal fijn en voeg extra olijfolie toe tot de pesto smeuïg is van structuur.
  • Schep de pesto met pistache over in een bakje en roer de geraspte citroenschil erdoor. Breng naar wens verder op smaak met zout (fleur de sel heeft mijn voorkeur) en gemalen zwarte peper.

Notities

  • Met dit recept maak je een bakje vol pesto.
  • Ik weeg mijn ingrediënten meestal af en daarom staat de olijfolie in de ingrediëntenlijst in grammen vermeld, in dit geval kun je uitgaan van 100/120 ml als je een maatbeker gebruikt.
  • Eenmaal gemaakt kun je de pesto minimaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
  • Zorg wel dat het bakje goed is afgesloten. Je kunt de pesto ook invriezen.
  • Bereiding: 10 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer