Als ik op een festival ben, bestel ik meestal een flinke burger. Een perfect bereidde, klassieke burger is natuurlijk altijd goed, maar niet heel verrassend. Mijn ultieme festival burger is dan ook niet zo alledaags, want er komt geen vlees, tomaat en ook geen sla aan te pas. Het is een pittige zalmburger met zure komkommer gemaakt van zalmfilet, pittige specerijen en een heerlijk frisse saus op een stevige Italiaanse bol.
Wat je nodig hebt voor 2 flinke burgers
– 1 komkommer
– 2 eetlepels azijn (ik gebruikte de tomatenazijn van Foodelicious, maar rode wijnazijn kan ook)
– 3 eetlepels Hellmann’s (of andere mayonaise)
– sap van een halve citroen
– 4 takjes verse dille fijngehakt
– halve rode ui
– 300 gr zalmfilet
– 3 theelepels chilivlokken
– 1 eetlepel sojasaus
– peper
– 100 gr panko (Japans broodkruim, te koop bij de meeste supermarkten)
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 Italiaanse bollen
– 1 Spaanse peper in kleine ringetjes (optioneel)
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
1. Je begint met de zure komkommer. Maak met een kaasschaaf dikke slierten van de komkommer. Leg deze in een bakje en meng met de azijn.
2. Dan de saus. Meng de Hellmann’s, het citroensap en de fijngehakte dille door elkaar. Dan heb je die alvast klaar staan.
3. Snijd de rode ui zo fijn mogelijk (voor het gemak kun je hier ook een hakmolen voor gebruiken). Snijd vervolgens de zalmfilet met een scherp mes in hele kleine stukjes. Op deze manier behoudt de zalm nog wat structuur, maar je kunt het natuurlijk ook met de keukenmachine doen. Prak indien nodig de zalm nog een beetje met een vork, zodat er een grote massa ontstaat.
4. Doe de zalm samen met de rode ui in een kom en meng met de chilivlokken, sojasaus en voeg nog wat peper naar smaak toe. Verdeel de hoeveelheid in tweeën en maak hier burgers van. Doe de panko in een diep bord en haal de burgers hier doorheen.
5. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Leg de burgers vervolgens voorzichtig in de pan, het kan lijken alsof ze een beetje uit elkaar gaan vallen maar zodra ze in de pan liggen komt het goed. Keer de burgers af en toe om. In zo’n 2-3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte) is de buitenkant goudbruin en zijn de burgers klaar.
6. Snijd de Italiaanse bollen open en leg hier de zalmburger op, gevolgd door de saus en de komkommerslierten. Voor wat extra pit kun je nog wat ringetjes Spaanse peper toevoegen.
Recept: Dominique