Wil je je gasten verrassen met een vegetarisch voorgerecht dat er spectaculair uitziet, maar eigenlijk heel eenvoudig te maken is? Dan is deze pompoen carpaccio precies wat je zoekt!
Dunne plakjes flespompoen vormen de basis van dit kleurrijke gerecht. Ze worden geroosterd en daarna gegarneerd met een sinaasappeldressing, romige geitenkaas, knapperige pompoenpitten en wat blaadjes kruidige rucola.
Het is een feestelijk bordje vol smaak en textuur, dat licht en elegant aanvoelt. Perfect om je kerstdiner mee te beginnen of als gerechtje bij een hapjesmenu. Je kunt er ook een grote schaal van maken die je op de brunchtafel serveert.
Meer kerstrecepten met pompoen? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
- 1 bio flespompoen
- olijfolie extra vergine
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- zout
- zwarte peper
- 2 el pompoenpitten
- 2 el sinaasappelsap
- 1 tl mosterd
- 1 tl honing
- 100 gr romige, zachte geitenkaas zachte geitenkaas
- handje verse rucola blaadjes
Ook nodig
- oven of contactgrill
Aan de slag!
- Je kunt dit gerechtje voorbereiden t/m het roosteren van de pompoen. Zorg wel dat de plakken pompoen minstens op kamertemperatuur of lauwwarm zijn voordat je de borden gaat opmaken.
- Was en droog de flespompoen. Snijd vervolgens de hals van de flespompoen in dunne, ronde plakken. Je hebt er 5 tot 6 nodig per bord, dus in totaal 20 tot 24 dunne plakken.
- Tip: De rest van de pompoen ga je niet gebruiken. Deze kun je nog roosteren voor bij het hoofdgerecht of de volgende dag voor de lunch.
- Meng ze in een grote schaal met een mengsel van 2 el olijfolie, het gerookte paprikapoeder, de komijnpoeder en wat zout en peper. Meng dit rustig met je handen zodat alle plakken goed bedekt zijn.
- Vervolgens ga je de plakken roosteren, dit kun je op 2 manieren doen:1. In de oven op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de plakken op. Dit past niet allemaal op één blik dus gebruik er twee of rooster ze in twee delen. Rooster ze 10 minuten tot beetgaar.2. Gebruik een contactgrill op de hoogste stand om de plakken snel te grill, je krijgt dan ook mooie grillstrepen. Dit zal je in delen moeten doen.
- Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een droge koekenpan voor maximaal 2 minuten. En klop een dressing van 2 el olijfolie, 2 el sinaasappelsap, 1 tl mosterd, 1 tl honing, zout en peper.
- Verdeel 5 tot 6 geroosterde/gegrilde plakken pompoen op een mooi bord. Sprenkel hier wat van de dressing over en garneer de pompoen carpaccio met verkruimelde geitenkaas, geroosterde pompoenpitten en blaadjes rucola. Serveer direct.
Notities
- Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 15 minuten + oven/grill 20 minuten
Begeleidend drankje:
- Met alcohol: Glas Sauvignon Blanc of Vermentino
- Zonder alcohol: Maak een bruisende mocktail met sinaasappelsap, bruiswater, schijfje sinaasappel en een takje munt.
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze pompoen carpaccio met geitenkaas! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca (geïnspireerd door AI), Fotografie: DeedyLicious