Mijn liefde voor chocolademousse is groot. Zeker richting de feestdagen begint het bij me te kriebelen en maak ik het met liefde weer. Dit jaar ga ik voor een pure chocolademousse met Baileys.
Pure chocolade combineert perfect met Baileys en al helemaal in deze mousse. Die ik trouwens heel traditioneel maak. Met chocolade, slagroom, boter én eieren. Want daarmee krijg je echt de allerlekkerste chocolademousse.
Vlak voor serveren strooi ik nog een klein snufje zeezout flakes over de mousse en rasp ik wat fudge erover. Dit maakt de pure chocolademousse helemaal af. Geniet van dit lekkere dessert!
Ingrediënten
- 200 gr kookchocolade 70 – 75 % (zie notities)
- 25 gr boter, in blokjes
- 2 el Baileys
- 150 gr slagroom
- 3 kakelverse eieren (zie notities als je geen rauwe eieren wilt gebruiken)
- 2 el poedersuiker
- voor het serveren: zeezout flakes (fleur de sel) en fudge (zie notities)
Ook nodig
- 4 – 6 mooie glaasjes of bakjes
- vershoudfolie
Aan de slag!
- Hak de chocolade grof, als je geen callets gebruikt, en meng daarna met de boter in een vuurvaste kom. Smelt de chocolade au-bain marie en haal daarna van het vuur om af te koelen. Roer gelijk de Baileys erdoor.
- Klop de slagroom op tot deze net stijf wordt.
- Splits de eieren en zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt, zodat je deze nog stijf kunt kloppen.
- Klop de eidooiers romig en spatel door het afgekoelde chocolademengsel. Daarna spatel je de opgeklopte slagroom erdoor.
- De eiwitten klop je met de poedersuiker tot stijve pieken. Spatel dit daarna heel luchtig door het chocolade-slagroommengsel en je pure chocolademousse is al klaar.
- Verdeel de mousse over 4 tot 6 mooie glaasjes of bakjes. Dek ze af met vershoudfolie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
- Strooi vlak voor serveren een snufje zeezout flakes over de mousse en rasp er wat fudge over.
- Tip! Voor het kloppen van eiwit en slagroom gebruik ik tegenwoordig de Bamix. Met deze draadloze keukenmachine (die eruit ziet als een staafmixer) kun je naast pureren, hakken en mengen ook kloppen.
- Zowel de slagroom als eiwit heb ik binnen een halve minuut opgeklopt ermee.
Notities
- Met dit recept maak je een nagerecht voor 4 – 6 personen, afhankelijk van hoe groot je glaasjes of bakjes zijn.
- Voor de chocolade kun je de Callebaut extra pure callets 70,5% of de Verkade kookchocolade 74% (als je alles in de supermarkt wilt kopen) gebruiken.
- Wil je geen rauwe eieren gebruiken? In sommige supermarkten kun je in ieder geval gepasteuriseerd eiwit kopen en soms ook hele gepasteuriseerde eieren. Bij horeca groothandels kun je het beide kopen.
- Ik gebruikte de Baileys salted caramel fudge om te raspen als topping. Deze vond ik bij Jamin. Maar je kunt ook een fudge in de supermarkt kopen ervoor. Lonka heeft bijvoorbeeld een lekkere fudge met karamel zeezout.
- Bereiding: 25 minuten
- Koelen: 4 uur
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious