In deze 2e editie van ‘Francesca kookt met Foodelicious‘ heb ik een ontzettend makkelijk recept voor een quiche met rucola, oude kaas en druiven voor jullie. Ik raakte geïnspireerd door de Sangiovese druivenazijn, een stroperige en zoete azijn die wordt gemaakt van 100% druif.
Dit is een geweldige azijn in combinatie met kaas of voor een saladedressing. Maar bijna iedere azijn is goed te combineren met salade en daarom wilde ik eens een ander gerecht maken. Ik combineerde de ingredienten van een salade (rucola, oude kaas, walnoten en druiven) met elkaar en maakte daar een quiche van met een licht zoete nasmaak door de druiven en de Sangiovese azijn. Mijn voorproevers waren dolenthousiast voer deze quiche en vonden het echt een aanrader. Zelfs de peuter at het achter elkaar op inclusief de groene rucola die hij eigenlijk niet eet in zijn ‘ik eet geen groen’ fase.
Deze quiche serveer je als hapje bij de borrel, als lunch of als vegetarisch hoofdgerecht met een salade erbij.
Wat je nodig hebt
– 6 plakjes roomboter bladerdeeg
– 50gr rucola
– handvol geroosterde walnoten
– 6 eieren
– 200ml slagroom
– 100gr geraspte oude kaas
– 1 eetlepel Sangiovese druivenazijn (eventueel te vervangen door 1/2 eetlepel balsamico azijn)
– handvol blauwe druiven
– peper en zout
Wat je gaat doen
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een quichevorm in.
Kneed de plakjes bladerdeeg tot 1 bal en rol deze op een bebloemd werkvlak uit tot 1 plak die groot genoeg is om de quichevorm te bekleden. Laat de plak iets over de rand heen hangen. Druk het deeg met je vingers aan, zowel de bodem als zijkanten.
Beleg de bodem van de quiche met rucola en walnoten. Klop de eieren met de slagroom los en roer de geraspte oude kaas en druivenazijn erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Schenk dit mengsel over de rucola en walnoten heen. Verdeel de druiven over het mengsel en duw deze iets in met je vingers. Strooi nog wat gemalen peper erover. Snijd de rand van de quiche bij door het bladerdeeg netjes langs de bovenkant van de vorm weg te snijden. Of vouw de randjes terug over het mengsel heen. Dan krijg je een meer robuuste rand na het bakken.
Bak de quiche 25-30 minuten totdat de bovenkant goudbruin is en de quiche helemaal gaar is in het midden.
Meer informatie over de producten
De Sangiovese wijnazijn is een unieke azijn die speciaal voor Foodelicious wordt gemaakt in Italië. Deze wordt gemaakt door de schil, het vruchtvlees en het sap van de druif in te koken. Hierdoor blijft een stroperige, donkere en zoete azijn over. Deze wijnazijn is bijzonder lekker over een (rucola) salade en bij geitenkaas. Een flesje van 250ml kost € 7,95 bij Foodelicious in de winkel.
Disclaimer: voor dit recept heb ik gratis producten ontvangen van Foodelicious.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.