Ratatouille, het is een film en een gerecht. Vandaag gaan we het niet over de Walt Disney klassieker hebben, alhoewel die wel ontzettend leuk is om naar te kijken. Nee, vandaag hebben we het over het gerecht. Een klassieker uit de Zuid-Franse keuken met gestoofde groenten. Voornamelijk aubergine, courgette, paprika en ui. Gecombineerd met Provençaalse kruiden en knoflook. Er zijn vele variaties mogelijk op het recept, aan de Middellandse zee weten ze er wel raad mee.
Het gevaar van ratatouille
Het recept wat ik vandaag met jullie deel is geïnspireerd op een recept van BBC Good Food. Net even anders door de rode wijnazijn en basilicum, verrassend en heerlijk bij een geroosterd stukje vlees. Erg belangrijk is dat je de groenten niet tot moes smoort in dit gerecht. Dan is het geen ratatouille meer en kun je er net zo goed gelijk soep van maken. Dus blijf erbij en doe het met beleid. Je aandacht zal ruimschoots beloond worden.
Wat je nodig hebt voor ratatouille voor 4 personen
– 1 aubergine
– 1 courgette
– 1 rode paprika
– 1 gele paprika
– 2el olijfolie
– 3 tomaten
– 1el tomatenpuree
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2el rode wijnazijn of balsamicoazijn
– scheutje water
– 1tl rietsuiker
– handvol basilicumblaadjes
– zwarte peper
– zeezout
Wat je gaat doen
Hak de aubergine, courgette en paprika’s in grove stukken. Hoe grover, hoe meer bite je behoudt. Verhit een grote braadpan of wok en bak de groenten 8 minuten in 1 eetlepel olie op medium vuur. Blijf erbij en schep af en toe om zodat de groenten rondom een bruin laagje krijgen.
Terwijl je ernaast staat, snijd je de tomaten in vieren. Schep het vruchtvlees eruit (dat ga je niet gebruiken) en snijd de tomaten daarna in grove stukken. Schep na 8 minuten de eetlepel tomatenpuree door de groenten en bak dit 2 minuten mee samen met de stukken tomaat. Schep daarna de groenten in een schaal.
Pel de ui en snijd deze in halve ringen. De knoflook snijd je in plakjes. Fruit de ui en knoflook met een eetlepel olie in dezelfde pan. Schenk daarna de rode wijnazijn en een scheutje water erbij. Roer hier 1tl rietsuiker door. Laat dit 1 minuutje zacht pruttelen en schep daarna de groenten erdoor. Meng goed zodat alle groenten bedekt zijn met een laagje.
Hak de basilicumblaadjes grof en schep deze erdoor. Laat de ratatouille nog 10 minuten smoren met de deksel op de pan. Is het te droog, schenk er dan nog een beetje water bij. Je wilt ‘m serveren met een beetje saus erbij. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Serveer direct met een stuk gegrild vlees en brood om in de heerlijke saus te dopen.
Tip: bewaar de ratatouille een nacht in de koelkast, de smaken zijn de volgende dag nog intenser.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.