4 van 30 stemmen

Ravioli met spinaziepesto, burrata en Honingtomaten

20 minuten
Hoofdgerecht
Italiaans

Ik had laatst een kliekje verse spinazieblaadjes in de koelkast en keek tegelijkertijd naar een basilicumplantje dat niet van plan was om nog ergens dit jaar te gaan floreren. Binnen 20 minuten was mijn ravioli met spinaziepesto, burrata en Honingtomaten geboren en dat was het beste wat ik had kunnen …

Ik had laatst een kliekje verse spinazieblaadjes in de koelkast en keek tegelijkertijd naar een basilicumplantje dat niet van plan was om nog ergens dit jaar te gaan floreren. Binnen 20 minuten was mijn ravioli met spinaziepesto, burrata en Honingtomaten geboren en dat was het beste wat ik had kunnen maken op dat moment. Het was ook zo op ;-).

Pesto maak je traditioneel van verse basilicumblaadjes, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Maar aangezien het woord pesto is afgeleid van pestare, wat stampen betekent, kun je dus feitelijk alles wel fijnstampen om er pesto van te maken. Spinazie dus, voor deze ravioli met spinaziepesto. Maar vergeet ook niet het loof van je wortelen, bos radijsjes en zelfs het loof van de knolselderij. Zolang het verse blaadjes zijn en je het eerst even goed wast, kun je er heerlijke pesto’s van maken.

Ik eet mijn pesto’s bij tal van gerechten. In pastagerechten zoals deze ravioli met spinaziepesto, maar ook bij vlees, vis en gegrilde groenten. Of als spread op brood en bij mijn gebakken eitje. En als je het mengt met een beetje Griekse yoghurt of roomkaas heb je een lekkere dip voor rauwkost.

Maar vandaag eten we de spinaziepesto lekker als saus voor door de ravioli. En wil je liever tortellini, gnocchi of penne. Ook dat kan allemaal prima!

Meer pesto inspiratie? Hier vind je al mijn recepten met pesto.

Ingrediënten

  • 50 gr pijnboompitten
  • 75 gr spinazie
  • 20 gr basilicum met steeltjes + extra blaadjes voor garnering
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 100 ml olijfolie + extra
  • ½ citroen
  • zout
  • zwarte peper
  • 500 gr verse ravioli naar keuze (bijvoorbeeld gevuld met spinazie óf kaas)
  • 1 bol burrata, uitgelekt
  • 100 gr Honingtomaten, gehalveerd

Ook nodig

  • keukenmachine of hakmolen

Aan de slag!

  • Rooster de 50 gr pijnboompitten op laag vuur in een koekenpan en schud regelmatig om. Als ze goudbruin worden en lekker gaan geuren schep je het over in een bakje om af te koelen.
  • Meng de 75 gr spinazie, 20 gr basilicum, 30 gr Parmezaanse kaas, 1 teen knoflook, 30 gr van de afgekoelde pijnboompitten, 100 ml olijfolie en een kneepje citroensap in de keukenmachine. Laat de machine draaien tot alles mooi is fijngemalen en schenk, terwijl die nog draait, extra olijfolie erbij tot je een mooie pesto substantie hebt. Schep daarna over in een bakje en breng naar wens verder op smaak met zout, peper en extra citroensap.
  • Kook ondertussen de 500 gr verse ravioli voor 2 minuten in ruim kokend water. Giet daarna af en schep voorzichtig net zo veel pesto erdoor als dat jij lekker vindt.
  • Verdeel de ravioli over 4 borden en garneer met gescheurde burrata, de Honingtomaten, overgebleven pijnboompitten, een snufje zwarte peper en wat blaadjes basilicum.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Pesto over? Schep over in een bakje of potje en schenk er een dun laagje olie op, zo is de pesto nog een week houdbaar.
  • Je kunt pesto ook invriezen. Gebruik daarvoor een ijsblokjeshouder zodat je het mooi in porties kunt verdelen.
  • Bereiding: 20 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer