Ik werk 3 dagen per week in de Amsterdamse Houthavens. Een prachtige plek met veel creatieve bedrijven, een geweldig uitzicht op het IJ en Pont 13. En in die 4 maanden dat ik daar werk, was ik nog nooit bij Pont 13 wezen lunchen. Geen idee waarom, het zat niet zo op mijn netvlies denk ik. En dat was heel erg dom van me.
Van veerboot naar restaurant
Pont 13 is een tot restaurant omgebouwde veerboot. Tot 1995 voer deze boot daadwerkelijk op en neer op het IJ. Daarna is het grote restaurantproject gestart en sinds 2005 ligt de pont in de Houthavens.
De sfeer in Pont 13 is te gek. Veel ruwe materialen, rust, een open keuken en liefde voor de ingredienten waarmee gekookt wordt. Dat zie je al aan alle moestuinpotten die her en der verspreid staan. Van kruiden tot doperwten, ik zag het allemaal groeien.
En het terras is misschien nog wel het mooiste van allemaal. Je kunt zowel op het voor- als achterdek zitten met uitzicht over het IJ. Op de dag dat wij kwamen lunchen was het prachtig mooi weer. Ik had het er het liefste de hele middag willen blijven zitten.
Dichtbij
Op hun site wordt aangegeven dat ze dichtbij het voedsel staan dat bereid wordt. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met lokale producten. Ik kon daarom niet wachten om te gaan eten. Ze hebben een kleine kaart die al veel beloofd en de daadwerkelijke gerechten zijn geweldig. Ik had een rotolo (en ik geef toe, ik moest even googelen om weer te herinneren wat het was) die fantastisch was. Italiaans gevuld pastadeeg met spinazie en ricotta. Perfect op smaak en vers. Geserveerd met een simpele salade met harde croutons en subtiele dressing. Mijn tafelgenoten waren helemaal in hun sas met de boterhammen met zalm en porchetta. En ook de antipasti vlees werd gehuldigd.
Over hulde gesproken
Niet alleen het eten was top, de bediening ook. Met oprechte aandacht werd alles voor ons geregeld. In plaats van op het voordek op achterdek zitten ivm de wind? Geen enkel probleem. Zonder dat we het in de gaten hadden werd alles op tafel getoverd. Ik genoot van mijn Grüner Veltliner en heerlijk brood met olijfolie en een gehakte notenmengsel met zout en peper (die ik thuis zelf ook heel snel ga maken).
Een echte aanrader
Pont 13 is na dit eerste bezoek direct op mijn favoriete restaurantlijst gekomen. De combinatie van authentieke sfeer, eerlijk eten en geweldige bediening maakt mij blij. Dan heb je te maken met een restaurant die echte passie voor food hebben en dan blijf ik terug komen.
Pont 13
Haparandadam 50
1013 AK Amsterdam
020-7702722
Elke dag geopend voor lunch en diner. En wifi aan boord. Leuk detail: een groot deel van het meubilair is ook te koop!