3.39 van 21 stemmen

Rijst uit de oven van Ottolenghi uit SIMPEL

1 uur 55 minuten
Bijgerecht
Vegetarisch

Als Ottolenghi een boek uitbrengt met de titel SIMPEL dan frons je toch even de wenkbrauwen. Ik wel in ieder geval. Kon me echt niet voorstellen dat er nu ook een boek van zijn hand zou zijn met tig recepten die je ‘makkelijk in 30 minuten (of minder) kunt bereiden’. …

Als Ottolenghi een boek uitbrengt met de titel SIMPEL dan frons je toch even de wenkbrauwen. Ik wel in ieder geval. Kon me echt niet voorstellen dat er nu ook een boek van zijn hand zou zijn met tig recepten die je ‘makkelijk in 30 minuten (of minder) kunt bereiden’.

Maar wees gerust, dit boek is alles wat je niet verwacht en meer, in positieve zin. Nog voordat ik het boek doorbladerde las ik het voorwoord en snapte gelijk wat de essentie was. ‘Simpel’ koken is namelijk voor iedereen anders. De een wil snel koken met een paar verse ingrediënten, de ander bereidt alles tot in detail voor en wil vlak voor de maaltijd niets meer hoeven te doen. Dan zijn er ook nog mensen die het geen probleem vinden als een maaltijd 5 uur nodig heeft om te sudderen, zolang ze daar zelf maar niet bij hoeven te zijn. Allemaal mensen die houden van koken en eten, maar de bereiding van hun maaltijd anders benaderen.

Dat resulteerde in een SIMPEL systeem met coderingen voor ieder recept. Zodat jij direct ziet in welke categorie een recept hoort. Oftewel: Snel, Ingrediënten niet meer dan 10, Maak van tevoren, haal het uit de Provisiekast, Eenvoudiger dan u denkt of voor de Luie koks.

Soms valt een recept in één categorie en soms in meerdere, maar ieder recept blijft nog steeds helemaal ‘Ottolenghi’. De gerechten zijn er in overvloed, gul, van verse ingrediënten en verrassend. Vandaar dat ik het kookboek fotografeerde met alle sticky notes erin. Want er zijn ZOVEEL recepten die ik nog uit dit boek wil maken.

Ik vind dit een van de fijnste kookboeken van de afgelopen tijd en ben ontzettend blij dat het in mijn boekenkast staat. In januari ga ik maar een SIMPEL diner organiseren voor mijn vrienden om meerdere recepten tegelijk te maken, want het water loopt me in de mond als ik blader. Totaal 308 pagina’s met recepten in de hoofdstukken Brunch, Rauwe groenten, Gare groenten, Rijst, granen en peulvruchten, Noedels en pasta, Vlees, Vis en Desserts. Met ook nog tips, simpele maaltijdsuggesties, feesten en een overzicht van de Ottolenghi ingrediënten. Mocht je nog twijfelen over dit boek, niet doen.

Vandaag deel ik een van de recepten die ik thuis heb gemaakt. De ‘in de oven gebakken rijst met gekonfijte tomaten en knoflook’. Die past in de categorieën I, E en L. En dat klopte helemaal: niet teveel ingrediënten (wel gesmokkeld, want zout en peper werd als 1 ingrediënt opgenomen), veel makkelijker dan je denkt en echt voor de luie kok. Want je hoeft vrijwel niets te doen, omdat de oven al het werk doet. Houd er wel rekening mee dat je in totaal ongeveer 2 uur nodig hebt, maar in die tijd hoef je zelf bijna niets te doen. Nog wel een puntje van kritiek, de bereidingstijden zijn niet opgenomen in dit boek en dat had ik binnen dit ‘simpele’ concept wel gedaan. Of ik ergens nou 15 minuten of 2 uur mee bezig ben, ik wil dat vooraf weten.

Ingrediënten

  • 12 flinke of 25 kleine tenen knoflook, totaal 85 gr
  • 4 banaansjalotten of flinke sjalotten, totaal 220 gr
  • 25 gr koriander met blad en steel + 10 gr korianderblad
  • 800 gr cherrytomaten
  • 3 el tijmblaadjes, 10 gr
  • 4 kleine kaneelstokjes
  • 100 ml olijfolie
  • 300 gr basmatirijst
  • 600 ml kokend water
  • zout en zwarte peper

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 160 graden en zet een braadslede of ovenschaal van 20 x 30 cm klaar.
  • Pel alle tenen knoflook. Volgens Ottolenghi is dat heel veel werk, maar als je ze nou even een beetje plet met een koksmes, haal je vervolgens heel makkelijk de velletjes eraf. Snijd de sjalotten in stukjes van 3 cm en hak de 25 gr koriander in stukjes van 4 cm.
  • Verdeel de cherrytomaten, knoflook, sjalot, koriander, tijm en kaneelstokjes in de braadslede. Sprenkel de olijfolie erover en bestrooi met een ½ theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Zet daarna 1 uur in de oven.
  • Haal de braadslede uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220 graden.
  • Strooi de rijst gelijkmatig over de groenten (niet roeren!) en strooi daar nog een ½ theelepel zout en versgemalen zwarte peper over. Overgiet alles met het kokendhete water. Dek de braadslede nu zorgvuldig af met aluminiumfolie en zorg dat er geen stoom kan ontsnappen, anders zal de rijst niet goed garen. Zet 25 minuten terug in de oven.
  • Haal daarna de braadslede uit de oven en laat 10 minuten afgedekt staan. Verwijder daarna de folie. Bestrooi de rijst met het korianderblad (eerst even grof hakken), schep dit heel rustig door de rijst samen met de groenten en dien op.
  • Tip: Dit gerecht kun je ook perfect zo eten als hoofdgerecht. Wil je er nog iets bij serveren? Ga dan voor worstjes of lamssaté.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen of bijgerecht voor 6 personen.
  • Bereiding: 20 minuten + Oven: 1 uur en 25 minuten + Wachten: 10 minuten.
  • Tip: Dit gerecht kun je ook perfect zo eten als hoofdgerecht. Wil je er nog iets bij serveren? Ga dan voor worstjes of lamssaté.

Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten als wij, want dit was echt waanzinnig lekker. Wil je zelf ook een exemplaar van SIMPEL hebben? Deze koop je voor € 29,99 in de (online) boekwinkel of hier bij bol.com.

Recept: Ottolenghi uit SIMPEL, Fotografie: Francesca
Voor deze review heb ik het boek gekregen van de uitgever. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer