Brrr wat is het koud! Zo koud dat ik vanochtend zelfs het ijs van m’n autoruit heb moeten krabben. Wel een perfect moment om het recept voor deze rode kool stamppot met hachee met jullie te delen. Want daar worden we tenminste weer lekker warm van.
Voor extra gemak maak je de hachee een dag van tevoren, want dan heb je op de dag zelf nog maar 20 minuten nodig om de hele maaltijd op tafel te zetten. En hachee die er een nachtje over heeft geslapen, smaakt de volgende dag nog veel beter.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 50 gr boter + extra
- 700 gr runderriblappen, op kamertemperatuur en in grove stukken gesneden
- 4 uien, grofgehakt
- 400 ml warm water
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 tl nootmuskaat
- ½ tl pimentpoeder
- balsamicoazijn
- 1 el appelstroop
- 2 sneetjes ontbijtkoek
- zwarte peper
- zeezout
- 900 gr kruimige aardappelen, geschild
- melk
- 500 gr gekookte rode kool
Wat je gaat doen
Bereidingstijd hachee: 3 uur / Bereidingstijd stamppot: 25 minuten
-
-
Zet een braadpan op het vuur en smelt daarin de 50 gr boter. Bak het vlees rondom bruin aan en schep daarna uit de pan.
-
Voeg de uien toe en smoor deze 5 minuten met een snufje zout op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren.
-
Schep het vlees weer in de pan en voeg water, laurierblaadjes, kruidnagels, ½ tl nootmuskaat, pimentpoeder, een scheut balsamicoazijn en de appelstroop toe. Roer door, zet het vuur laag en laat zeker 2 uur pruttelen met de deksel op de pan tot het vlees zacht is geworden.
-
Tip: Vind je het lastig om je vlees mooi mals te krijgen als je gaat stoven? Lees dan ook onze tips voor het perfecte stoofvlees.
-
-
Haal na 2 uur de deksel van de pan en controleer of het vlees zacht is. Eventueel kun je het nog wat langer laten pruttelen. Is het vlees goed dan verkruimel je de plakjes ontbijtkoek boven de pan en breng je alles op smaak met zwarte peper, zout en eventueel nog een scheutje balsamicoazijn. Roer door en laat nog 30 minuten, zonder deksel, op middelhoog vuur pruttelen. Door de ontbijtkoek zal de saus vanzelf binden.
-
Tip: Het binden van de saus kun je ook met bloem doen, maar ik vind ontbijtkoek qua smaak veel lekkerder in de hachee.
-
-
Voor de stamppot kook je de aardappelen 20 minuten in een bodempje water. Giet af en schep ze terug in de pan. Schenk er een scheutje melk bij en een paar klontjes boter en stamp tot een puree. Roer de gekookte rode kool erdoor en breng op smaak met ½ tl nootmuskaat, zwarte peper en zout.
-
Serveer de rode kool stamppot met de hachee en strooi er eventueel nog wat fijngehakte peterselie over. Eet smakelijk!
-
Op zoek naar nog meer inspiratie met rode kool? Wat dacht je van een rode kool stamppot met groentegehaktballetjes en vegetarische jus? Die zet je binnen 20 minuten op tafel dus een topgerecht voor doordeweeks.
Recept & fotografie: Francesca