Wie houdt van broccoli zal ook zeker van bimi houden. Deze kruising tussen Chinese kool en broccoli heeft een milde, lichtzoete smaak waardoor bimi nog veelzijdiger is in de keuken. Ik kook er zelf regelmatig mee, met name in Aziatische gerechten. Daarom deel ik vandaag graag dit makkelijke recept voor roergebakken bief met bimi en noedels met jullie. En ik sluit af met een aantal tips hoe je bimi verder nog kunt bereiden.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 4el hoisinsaus + extra
- 4el sojasaus + extra
- 1el sesamolie
- 1tl maïzena
- 200 gr biefstuk
- 250 gr rijstnoedels
- 400 gr bimi
- 1 flinke winterwortel (circa 300 gr), in reepjes
- zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 cm gember, fijngehakt
- zwarte peper
- 1 rode peper, fijngehakt
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 25 minuten
1. Roer de hoisinsaus, sojasaus, sesamolie en maïzena door elkaar in een kommetje. Snijd de biefstuk in dunne plakjes en meng met de marinade. Laat even staan.
2. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (vaak heb je hier maar 5 minuten voor nodig) en spoel met koud water na.
3. Blancheer de bimi en winterwortel 5 minuten in kokend water en giet af.
4. Zet een wok of grote hapjespan op hoog vuur. Schenk er 1 el zonnebloemolie in en bak de plakjes bief (zonder de marinade) rondom aan met de knoflook en gember. Voeg de bimi en wortel toe en roerbak 2 minuten.
5. Zet het vuur lager en schep de noedels erdoor met de marinade van de biefstuk en een snuf zwarte peper. Proef en voeg eventueel extra hoisin- of sojasaus toe naar smaak.
6. Serveer de roergebakken bief met bimi en noedels op borden of in kommetjes en garneer met fijngehakte rode peper voor de liefhebbers.
Hoe kun je bimi verder nog bereiden?
Bimi is heel makkelijk in gebruik. Na het kopen hoef je er namelijk vrijwel niets aan te doen. Je bewaart de stengels in de groentelade van je koelkast en je hoeft ze alleen te wassen. Ik persoonlijk snijd altijd een dun plakje van het uiteinde af, omdat dit een beetje uitgedroogd kan zijn. Maar verder hoef je niet te schillen of te snijden. Vervolgens kun je de stengels koken, blancheren, stomen, roerbakken of grillen. Naast mijn recept voor roergebakken bief met bimi en noedels heb ik nog een aantal bereidingstips voor jullie.
-
- Serveer bimi als bijgerecht door de stengels eerst te blancheren of stomen en daarna te mengen met een milde saus van sesamolie en sesamzaad. Of meng met hoisinsaus, knoflook en sesamzaad.
- Verwerk bimi eens in een quiche of hartige taart. Lekker in combinatie met champignons, geitenkaas of feta.
- Rooster bimi in de oven (dat werkt bij broccoli ook zo goed) en bestrooi op het laatst met geraspte Parmezaanse kaas.
- Risotto met bimi, garnalen en citroen is een heerlijke combinatie. Gerookte zalm met mascarpone combineert hier ook goed bij. Zorg dan wel dat je de bimi eerst even blancheert.
- Je kunt met bimi ook heerlijke lauwwarme salades maken. Bijvoorbeeld met cherrytomaten, balsamicoazijn en noten. Of deze met bimi, haricot verts en groene asperges.
- En wokken natuurlijk! Daar lenen deze groene helden zich uitstekend voor.
Er kan dus heel veel met bimi. Het enige wat ik er eigenlijk nooit mee doe is het te lang doorkoken, pureren of prakken. Want het oog wil ook wat en ik vind het zonde om deze mooie, groene stengels te veel aan te tasten.
Recept & fotografie: Francesca