5 van 1 stem

Roly poly met frambozen en roomkaas

1 uur 25 minuten
Gebak
Zoet

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik aardig wat roly poly’s heb gemaakt voordat ik echt heel blij was met deze. Ik zal eerst maar eens even antwoord geven op de vraag wat een roly poly nou precies is, want dat gaan jullie me vast vragen. Nee, het is geen …

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik aardig wat roly poly’s heb gemaakt voordat ik echt heel blij was met deze. Ik zal eerst maar eens even antwoord geven op de vraag wat een roly poly nou precies is, want dat gaan jullie me vast vragen. Nee, het is geen spin-off van de ‘my little pony’s’ en we gaan ook niet knutselen.

Wat we wel gaan doen is bakken! Nou ja, eigenlijk stomen en misschien een heel klein beetje knutselen ;-). Roly poly komt uit de Britse keuken en is een opgerolde dessertcake die dus wordt gestoomd. Waardoor je nog steeds het gevoel van cake hebt, maar dan wel een hele smeuïge. Je besmeert ‘m royaal met jam (frambozenjam in mijn geval) voordat het stomen gaat beginnen. Daarna snijd je er plakjes van en dat is je dessert.

Traditioneel wordt er ‘suet’ (niervet) gebruikt voor de roly poly, maar dat heb ik vervangen door boter om het allemaal wat toegankelijker te krijgen. En ik verwacht niet dat de Engelsen een roomkaastopping over hun roly poly smeren, maar ik vond het waanzinnig lekker. En wordt ‘ie daardoor ook niet echt een plaatje?

Het lekkerste vind ik de roly poly vlak na het bakken en afkoelen, maar de volgende dag kun je ‘m ook nog eten. Wel een belangrijk aandachtspunt: piep een plakje dan eerst even kort op in de magnetron voordat je aanvalt, want anders is het één compacte bende als je ‘m in de koelkast hebt bewaard. En dat is niet lekker hebben we thuis ervaren, vooral mijn jongste kind haha. Maar echt, de magnetron doet wonderen!

Ingrediënten

  • boter om in te vetten + 100 gr koude boter, in kleine blokjes
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gr basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • snufje zout
  • 100 gr melk
  • 200 gr frambozenjam, Ik gebruikte de frambozen met meer fruit en minder suiker van Bonne Maman, die was echt top hiervoor
  • 100 gr roomkaas
  • 25 gr poedersuiker
  • 1 - 2 el volle melk
  • 100 gr verse frambozen
  • optioneel: paar blaadjes verse munt

Ook nodig

  • 1 los vel bakpapier van circa 38 x 42 cm
  • aluminiumfolie

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte). Zet onder in de oven een hittebestendige schaal met water die ook kan opwarmen. Het water gaat straks de stoom genereren.
  • Vet een vierkant vel bakpapier royaal in met boter. Scheur 2 lange repen aluminiumfolie van circa 70 cm af en leg die overlappend over elkaar. Hierop komt het ingevette vel bakpapier te liggen in de lengte. Dus het formaat van het bakpapier is 42 cm x 38 cm en daaronder liggen 2 overlappende stroken aluminiumfolie die rondom circa 15 cm uitsteken, dus totaal 72 cm x 68 cm.
  • Pak een grote kom en meng daarin het zelfrijzende bakmeel met de basterdsuiker, vanille extract, citroenrasp en zout met een vork.
  • Voeg de klontjes koude boter toe en meng deze met je vingertoppen door de overige ingrediënten tot het een goed gemengd kruimelig deeg is.
  • Schenk 75 gr melk in de kom en kneed met je handen tot een samenhangend, niet plakkend deeg. Als het nog te droog is, schenk je er nog wat melk bij. Als het iets te nat is, voeg je nog extra bloem toe.
  • Bestuif je werkvlak licht met bloem, leg het deeg erop en rol uit tot een plak van 35 x 25 cm. Besmeer het deeg royaal met de frambozenjam, circa 175 – 200 gr, maar laat rondom wel 2 cm vrij.
  • Nu is het tijd om te rollen, ja de ‘roly’ komt ergens vandaan, en dat doe je vanaf de korte kant. Rol ‘m heel losjes op, zodat de cake straks nog de ruimte heeft om uit te zetten tijdens het stomen. Maak daarna je vingers vochtig en ‘plak’ alle deegnaden (ook de zijkanten) goed dicht met natte vingers.
  • Leg de roly poly met de naad op het bakpapier en rol ‘m nu in het bakpapier losjes op. Als laatste vouw je het aluminiumfolie dicht als een envelopje (denk ‘en papilotte’). Wederom losjes (voor het uitzetten), maar wel rondom goed dicht zodat er geen stoom kan uitsnappen vanuit het pakketje.
  • Leg het pakketje in het midden van de oven op een rek en laat in 50 - 55 minuten gaar stomen.
  • Haal daarna uit de oven, open rustig het pakketje en laat afkoelen tot lauw op een rek. Daarna kun je ‘m verplaatsen op een mooie schaal.
  • Maak de roomkaastopping door de roomkaas 5 minuten te kloppen met de poedersuiker en melk tot een mooi, luchtig mengsel. Voeg eerst 1 eetlepel melk toe, je kunt er altijd nog een tweede lepel aan toevoegen als je ‘m nog te dik vindt.
  • De roomkaastopping en frambozen kun je er los bij serveren of je laat de roly poly helemaal afkoelen en daarna garneer je de bovenkant met de topping, verse frambozen en optioneel wat blaadjes munt. Snijd in plakken en serveer.

Notities

  • Met dit recept maak je 1 roly poly waar je 8 - 10 plakjes uithaalt.
  • Bereiding: 30 minuten + Oven: 55 minuten.
  • Tip: Ook met deze custard smaakt de roly poly zalig!

Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van Sainsbury’s Magazine), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer