Niets zo geweldig als een groot stuk vlees om te serveren tijdens het kerstdiner. Dat geeft mij echt het gevoel dat het kerst is. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen om voor het hoofdgerecht van het co-bloggers kerstmenu een stuk rund uit de oven met rode wijnjus en mierikswortelsaus te bereiden. Kies voor het allerbeste vlees, laat het goed marineren en breng het op kamertemperatuur voordat het de oven in gaat. En wees niet bang om zo’n groot stuk vlees in de oven te bereiden. Als je een kerntemperatuurmeter gebruikt, kan het echt niet fout gaan en krijg je heerlijk gebraden rosé vlees.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1tl jeneverbessen
– 1tl zwarte peper korrels
– 2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
– 6 takjes tijm, alleen de blaadjes
– 2 laurierblaadjes
– 2tl zeezout of Maldon zout
– 4el olijfolie extra vergine
– 2el honing
– 1 stuk rund van 750 gram (bijvoorbeeld rib roast)
– 4 wortelen
– 2 stengels bleekselderij
– 1 bol knoflook
– 200gr crème fraîche
– 3tl geraspte mierikswortel
– vers citroensap
– 25gr roomboter
– 25gr bloem
– 250ml volle rode wijn
– 250ml bouillon
– zeezout
– gemalen zwarte peper
Wat je gaat doen
Rooster de jeneverbessen een minuut of 2 in een koekenpan zonder vet. Zodra je ze begint te ruiken, haal je ze uit de pan. Gebruik een vijzel om de jeneverbessen en zwarte peperkorrels fijn te malen. Hak de rozemarijn, tijm en laurierblaadjes fijn en voeg dit toe aan de vijzel en meng met het zout, de olijfolie en honing. Meng goed door tot een heerlijke marinade. Smeer vervolgens het stuk rund helemaal in met deze marinade en laat een nachtje in de koelkast staan.
Haal het vlees op de dag zelf 2 uur van te voren uit de koelkast zodat het goed op temperatuur kan raken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Hak de wortelen en bleekselderij grof en verdeel dit onderin een braadslede. Leg hier het stuk vlees op. Hak de top van de bol knoflook eraf en zet de bol knoflook in de braadslede erbij. Steek de kerntemperatuurmeter in het vlees en stel in op 55 graden. Zet de braadslede in de oven voor 45-60 minuten. Als je een kerntemperatuurmeter gebruikt geeft deze aan wanneer het vlees eruit kan.
Maak in de tussentijd de mierikswortelsaus. Meng hiervoor de crème fraîche met de mierikswortel en voeg citroensap naar smaak toe. Als je niet zo’n fan bent van heel scherp dan kun je ook wat minder mierikswortel gebruiken. Breng op smaak met peper en zout.
Als het vlees klaar is laat je het 20 minuten rusten in aluminiumfolie. In die tijd kun je de rode wijnjus maken. Haal hiervoor de groenten uit de braadslede en houdt deze apart tot het serveren. Zet je braadslede op het vuur en laat al die heerlijke resten uit de oven iets zacht worden samen met een klontje boter. Voeg de bloem toe en meng dit met een garde totdat je een roux hebt. Bak dit nog even door zodat de bloem gaar wordt. Voeg de rode wijn toe en laat dit tot de helft inkoken. Voeg daarna de bouillon toe en laat nog 15 minuten koken totdat je een ingedikte jus hebt. Proef en breng op smaak met peper en zout. Als laatste zeef je de jus zodat er geen stukjes of kruiden meer in zitten.
Serveer het vlees met de groenten op een grote schaal en zet daarbij een mooie kom met de rode wijnjus en een bakje met de mierikswortelsaus. En geniet!
Bron: BBC GoodFood
Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!
Deze blog is een co-creatie van Francesca en co-blogger Diantha