3.85 van 26 stemmen

Salade met biet, peer en blauwe kaas

30 minuten
Salade
Vegetarisch

Na een heerlijke kerstvakantie is het tijd om mijn stilzwijgen te doorbreken ;-). En dat doe ik vandaag met deze salade met biet, peer en blauwe kaas! De bietjes roosterde ik even in de oven met onder andere balsamicoazijn en tegelijkertijd bakte ik wat partjes peer in de boter. Nog …

Na een heerlijke kerstvakantie is het tijd om mijn stilzwijgen te doorbreken ;-). En dat doe ik vandaag met deze salade met biet, peer en blauwe kaas! De bietjes roosterde ik even in de oven met onder andere balsamicoazijn en tegelijkertijd bakte ik wat partjes peer in de boter. Nog even karameliseren met honing en dan gaan er ook nog wat noten bij. Last but not least: verdeel er royaal wat blauwe kaas naar keuze over en je salade is klaar!

Wil je deze salade plantaardig maken? Bak de peer dan in olijfolie of plantaardige boter en vervang de honing door ahornsiroop. Laat de blauwe kaas achterwege en voeg eventueel extra noten toe. Er bestaat trouwens ook een vegan blauwschimmelkaas op basis van cashewnoten, die zou je hier ook goed bij kunnen serveren.

Eet deze salade als lunch of als lichte avondmaaltijd met wat geroosterd volkorenbrood of naan. Een heerlijk begin van de week. En voor mij een heerlijk begin van mijn nieuwe werkjaar. Geniet ervan.

Ingrediënten

  • 250 gr gekookte rode bieten, in partjes
  • 3 el balsamicoazijn
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • zout
  • klontje boter
  • 1 Conference peer, mag hard zijn, geschild en in partjes
  • 2 el honing
  • 1 el walnoten, ongezouten
  • 1 el hazelnoten, ongezouten
  • 1 el pecannoten, ongezouten
  • 125 gr gemengde sla, bijvoorbeeld mesclun
  • zwarte peper
  • 50 gr blauwe kaas naar keuze, verkruimeld
  • optioneel: wat fijngehakte verse oregano

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Verdeel de partjes biet over het bakpapier en voeg 2 eetlepels balsamicoazijn, 2 eetlepels olijfolie en een snuf zout toe. Hussel door elkaar en verdeel de partjes gelijkmatig. Zet het bakblik 15 minuten in de oven.
  • Verhit ondertussen een koekenpan met antiaanbaklaag en smelt hierin een klontje boter. Bak de partjes peer op middelhoog vuur tot ze rondom goudbruin worden, keer regelmatig. Voeg 2 eetlepels honing toe, hussel door elkaar en laat licht karameliseren. Schep daarna uit de pan.
  • Voeg de noten toe aan de pan met een snufje zout en bak ze een paar minuten tot ze gaan geuren, schep daarna uit de pan.
  • Verdeel de sla over een grote schaal of meerdere kleine bordjes. Leg hier de bietjes en peer op.
  • Klop een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, snufje peper en zout en druppel deze over de salade. Garneer met de noten en blauwe kaas.

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen als lunch of 2 personen als avondmaaltijd.
  • Heb je andere noten in huis of wil je een andere combinatie maken? Gewoon doen!

Recept: Francesca, Fotografie: Deedylicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca