Wanneer je denkt aan een salade met serrano- of parmaham denk je al snel aan meloen als begeleider. Maar dat kan ook anders! Een salade met peer, serranoham en noten bijvoorbeeld. Vooral door de noten krijgt de smaak meer diepgang. Wij vonden deze salade erg lekker in combinatie met vijgen-dadelazijn (die vind je hier). Maar als je deze nou niet in huis hebt kun je de salade ook heel goed maken met een andere balsamicoazijn.
En wil je ‘m nou toch maken met meloen, gewoon doen. Dat is het leuke aan koken, gewoon lekker variëren! De smaak zal er zeker niet minder van worden in dit geval.
Wat je nodig hebt voor 4 personen als voorgerecht of lunch
-
- 50 gr hazelnoten
- 8 el notenolie
- 2 el (vijgen-dadel) balsamicoazijn
- zwarte peper
- zeezout
- 4 sjalotten
- klontje boter
- 1 el suiker
- 4 rijpe peren
- 150 gr gemengde salade
- 12 plakjes serranoham
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten
1. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin worden. Schep ze daarbij regelmatig om.
2. Maal de hazelnoten daarna fijn in een hakmolentje of keukenmachine en schenk geleidelijk de olie erbij. Meng met de azijn en breng op smaak met peper en zout.
3. Pel de sjalotten en snijd in vieren.
4. Smelt boter in een koekenpan, leg de sjalotten erin en strooi de suiker erover. Bak in 3 – 5 min aan beide zijden.
5. Schil de peren en snijd in parten.
6. Meng de salade met de hazelnootdressing en verdeel de peer, sjalot en plakjes serranoham erover. Serveer direct.
Recept & fotografie: Dominique