Ik blijf maar pompoenen mee naar huis slepen de laatste tijd. Zo erg zelfs dat mijn peuter gisteren vroeg of we weer ‘plomploen’ gingen halen. Zie het maar als een seizoensdingetje. Net als mijn watermeloen verslaving in de zomer. En ach, een mens kans slechtere verslavingen hebben. Een van de gerechten die ik al een tijdje wilde maken is een salade met pompoen, champignons en linzen. En dan wel met geroosterde pompoen, want dat is lekker. Nou had ik nog een potje beluga linzen in de kast staan uit de FoodWeLove box. Mocht je die nou heel graag willen proeven doe ze dan vooral in deze salade. Maar anders volstaan gewone linzen natuurlijk ook, want het is nou niet zo dat beluga linzen op iedere hoek van de straat te vinden zijn.
Van deze salade heb ik enorm genoten. Door de aardse smaken in combinatie met de sojasaus. Serveer ‘m lauwwarm, dan is de smaak optimaal. Lekker als lunch, maar zeker ook als vegetarisch hoofdgerecht.
Wat je nodig hebt voor 2 personen
– 1/2 oranje pompoen
– 200gr linzen
– 1 teentje knoflook
– 200gr kastanjechampignons
– 2el sojasaus
– 1tl sesamolie
– olijfolie
– peper
– zeezout
Wat je gaat doen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in stukken en plaats deze in een bakblik. Besprenkel met olijfolie en zeezout en zet voor 35-40 minuten in de oven totdat de pompoen helemaal zacht is. Maak je niet druk om de schil en pitten, deze kun je makkelijk verwijderen nadat de pompoen geroosterd is. Laat iets afkoelen voordat je dit doet en snijd de pompoen daarna in stukjes.
Kook de linzen op aanwijzing van de verpakking. Kijk van te voren goed of je linzen hebt die een nacht moeten weken, dan moet je dat de avond ervoor vast doen. Het voordeel van de beluga linzen is dat je deze in 15-20 minuten gaar hebt gekookt en dan hebben ze nog steeds een lekkere bite voor in de salade. Laat de linzen uitlekken.
Snijd het teentje knoflook grof en snijd de champignons in vieren. Verwarm een beetje olijfolie in een wok en fruit hierin de knoflook. Voeg daarna de paddenstoelen toe en roerbak deze 2 minuten. Voeg daarna de sojasaus en sesamolie toe, samen met de pompoen en linzen. Laat dit nog even in de pan zodat de pompoen en linzen de smaken kunnen opnemen. Proef de salade en breng eventueel nog op smaak.
Serveer de salade met wat fijngehakte peterselie. Enjoy!
Tip: wil je nog meer spanning in je dressing? Voeg dan een eetlepel appelciderazijn toe samen met de sojasaus en sesaomolie.