Het is alweer een tijd geleden dat ik een saladerecept voor jullie heb gepost. Je zou bijna denken dat we niet meer gezond leven hier. Maar niets is minder waar ;). Ik merk toch dat ik meer groen ga eten in de vorm van salades op het moment dat de zon weer gaat schijnen. Als het koud- en regenachtig is, grijp ik vaker naar een soepje of iets anders verwarmends. Het is dan altijd wel de uitdaging om voldoende groente binnen te krijgen. Maar gelukkig helpt ‘a smoothie a day’ daar heel goed bij.
Ik heb me voor deze salade laten inspireren door de nieuwste Delicious (mei 2013), die trouwens weer erg fijn is. Het is een recept van Jill Dupleix wat ik vervolgens heb aangepast waardoor het iets simpeler wordt qua bereidingswijze. De smaak is verrukkelijk. In de Delicious werd mij een salade tjokvol smaak beloofd en dat maakt dit recept zeer zeker waar!
Wat je nodig hebt voor 2 personen als lunch
– 150gr wilde rijst (dit is alleen te koop bij de bio winkel, het is ook goed te vervangen door notenrijst of meergranenrijst die je in de supermarkt vindt)
– 1el zonnebloempitten – 100gr groene asperges of aspergetips
– 100gr verse minimais kolfjes
– 2 bosui
– 6 radijsjes
– 1 flinke handvol spinazie blaadjes
– 2el extra vergine olijfolie
– 1el frisse azijn (ik heb frambozenazijn gebruikt, maar als je dat niet in je kast hebt staan kun je ook andere azijn gebruiken)
– 1el honing
– 1el fijne mosterd
– zeezout
– versgemalen zwarte peper
– verse muntblaadjes
– 2el granaatappelpitjes
Wat je gaat doenKook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen. Breng een pan met water en zout aan de kook en rooster in de tussentijd de zonnebloempitten in een kleine koekenpan zonder vet. Let op: als de pitten te heet worden dan vliegen ze om je oren, dus tijdig van het vuur afhalen 🙂
Blancheer de groene asperges en maiskolfjes in ongeveer 3 minuten. Giet af en laat ook afkoelen.
Snijd de bosui in ringetjes, de radijsjes in plakjes en de groene asperges in schuine stukken. Maak een dressing van de olijfolie, azijn, honing en mosterd. En breng op smaak met peper en zout.
Meng de rijst met de asperges, maiskolfjes, bosui, radijsjes en spinazie. Schep hier voorzichtig de dressing doorheen. Bestrooi met de zonnebloempitten, muntblaadjes en granaatappelpitjes en serveer.