Vanaf vandaag kunnen jullie gaan luisteren naar mijn spiksplinternieuwe podcast Samen Eten! Normaal nemen mensen een kijkje in mijn keuken, maar ik vond het zo leuk om een keer bij andere mensen in de keuken te kijken. Om hun gerechten te proeven en de bijbehorende verhalen te horen.
Zo ontstond Samen Eten, de nieuwe podcast van Francesca Kookt. Waar ik in iedere aflevering een bijzonder gerecht bij mensen thuis kook. Gerechten met een verhaal of herinnering, die te mooi zijn om niet te delen. En die nieuwe podcast maak ik niet alleen! Zegert van der Linde (die jullie natuurlijk allemaal kennen van de podcast Smaakmakers) neemt de technische productie voor zijn rekening en dat doet ‘ie top.
Vandaag is de eerste podcast aflevering online gekomen en daarin hoor je het verhaal van de Vlaamse Karen en de Iraakse Ozhan. Zij laten hun culinaire roots samensmelten in een Zoetermeerse keuken en ik mocht een avondje meekoken. Samen hebben we het traditionele gerecht ‘Eruk’ uit de Iraakse keuken bereidt, een zoet-hartig gerecht wat Ozhan’s moeder altijd maakt als het Suiker- of Offerfeest is en waar Karen weer haar eigen variant van heeft gemaakt. Ozhan maakte er zijn ‘feestrijst’ bij die me nog lang zal bijblijven door de smaak. De recepten heb ik uiteraard voor jullie uitgeschreven, die tref je hieronder aan.
Verder ga ik niet zoveel verklappen, ga maar lekker luisteren en veel plezier!
Samen Eten is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en alle andere podcast-apps. Abonneer je nu en de volgende afleveringen verschijnen vanzelf in je stream.
Samen Eten recept 1 – Iraakse ‘Eruk’: stoofpotje van kip en abrikozen
Even vooraf: Zowel Karen als Ozhan weten niet zeker of dit de juiste spelling van het gerecht is, de kans is groot dat het fonetisch is geschreven. Mocht jij dit lezen en wel exact weten wat de schrijfwijze is, laat het me weten! Verder is dit niet het traditionele recept, Karen heeft haar eigen versie van het recept van haar schoonmoeder.
Wat je nodig hebt voor 4 personen (ongeveer)
-
- 600 gr kipfilet, in blokjes
- zonnebloemolie
- zout
- 700 gr gedroogde abrikozen, gehalveerd
- 500 ml heet water
- 1 el honing
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- flinke hand hele amandelen, ongezouten en ongeroosterd
- flinke hand hele walnoten, ongezouten en ongeroosterd
Wat je gaat doen
Bereiding: 15 minuten + Stoven: 45 – 60 minuten
-
- Verhit een flinke hapjespan en bak de blokjes kipfilet bruin aan in een scheut zonnebloemolie met een snuf zout.
- Voeg de stukjes abrikozen toe en schenk het hete water in de pan. Zorg dat de kip en abrikozen net onder water staan, voeg eventueel extra water toe. Roer de honing en koek- en speculaaskruiden erdoor en laat circa 45 – 60 minuten stoven op laag vuur. Tussendoor roer je steeds even en als de abrikozen zachter worden druk je ze een beetje plat met je pollepel. De bedoeling is dat de abrikozen uiteindelijk een confiture-achtige structuur krijgen. Dit duurt ongeveer 45 – 60 minuten.
- Rooster in de tussentijd de amandelen en walnoten in een droge koekenpan tot de noten bruin zijn. Hou een klein beetje achter voor de feestrijst (zie recept hieronder).
- Proef 5 minuten voor tijd de eruk en voeg naar smaak extra zout toe als dit nodig is en roer de geroosterde amandelen en walnoten erdoor.
Samen Eten recept 2 – Ozhan’s ‘feestrijst’ uit de Iraakse keuken
Wat je nodig hebt voor 4 personen (ongeveer)
-
- 400 gr basmatirijst
- zonnebloemolie
- flinke hand gedroogde vermicelli, in kleine stukjes gebroken
- zout
- toppings: denk aan kip, mais, doperwten, paprika, champignons en noten
Wat je gaat doen
Voorbereiding: 35 minuten + Bereiding: 20 minuten
-
- Strooi de rijst in een fijnmazig vergiet en spoel goed met stromend water. Doe de rijst daarna in een kom of hoge maatbeker en schenk water bij tot de rijst helemaal onder staat. Laat 30 minuten weken en spoel daarna nog een keer in je vergiet. Nu is de rijst klaar om verder te verwerken.
- Zet een kookpan op het vuur en schenk hier een flinke scheut olie in. Voeg de vermicelli toe en bak/frituur deze bruin in de olie terwijl je af en toe roert.
- Doe de rijst in de pan en schenk er kokendheet water bij tot 1 vingerkootje boven de rijst. Voeg ook het zout toe en breng snel aan de kook. Zet gelijk het vuur lager en de deksel op de pan. Laat op laag vuur circa 10 minuten pruttelen tot de rijst gaar is. Zet daarna het vuur uit, roer de rijst door met een vork en zet de deksel op de pan. Laat zo nog even staan.
- In de tussentijd maak je de ‘topping’ voor je feestrijst. Ozhan bakte daarvoor wat blokjes kipfilet (circa 100 gr) bruin aan met biryanikruiden. Maar daarvoor kun je je favoriete kipkruiden gebruiken die je al in huis hebt. Verder bakte hij ook nog circa 100 gr doperwten, mais en paprika (Tip: de Mexico melange van Bonduelle uit de diepvries is daar perfect voor) aan en wat champignons, met dezelfde kruiden. Uiteindelijk gaat alles bij elkaar in de koekenpan.
- Serveer de feestrijst in een platte schaal met daarover de topping met wat geroosterde noten. Deze gaat perfect samen met de Eruk.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Samen Eten, de podcast van Francesca Kookt, wordt gemaakt door Francesca en Zegert van der Linde. Aan deze eerste aflevering werkten ook Karen en Ozhan mee. Dank voor jullie geweldige bijdrage, ik ben er heel blij mee!
De opnames voor deze eerste podcast zijn ruim voor de eerste corona-golf gemaakt, vandaar dat we zo gezellig naast elkaar staan.