Ik denk dat als men vroeger geld had mogen inzetten op mijn eetlust, en of ik ooit schaal- en schelpdieren zou eten, er vrij weinig ingezet was. Alles wat er ook maar een beetje gek uitzag, bonjourde ik zo van mijn bord. Tot ravioli aan toe, want die kussentjes met rafelige randjes konden natuurlijk niet lekker zijn. Gek maakte ik mijn ouders ermee. Zó gek dat ik een keer een glas fanta over m’n hoofd gestort kreeg omdat mijn moeder zeker wist dat ik het zou lusten en ik absoluut weigerde. Anyways, ik dwaal af. Schaal- en schelpdieren dus, inmiddels hou ik ervan!
En die schaal- en schelpdieren vind je bijna nergens verser dan in onze eigen achtertuin: Zeeland! Op uitnodiging van VVV Zeeland mocht ik nog wat meer kennismaken met dit prachtige deel van Nederland en de waanzinnige hoeveelheid zilte producten die er te vinden zijn. Vorige keer lazen jullie er al meer over (inclusief de beste adressen om te bezoeken) en vandaag gaan we verder, deze keer inclusief de lekkerste recepten uit Zeeland.
De enige mosselveiling van ons land
We begonnen de dag op de mosselveiling, een bescheiden gebouw in de haven van Yerseke. Hier worden alle mosselen door middel van samples van elke boot gekeurd. Er wordt hier gewassen, getikt, gewogen en gekookt. Gek genoeg wordt er niet geproefd. De mosselen gaan in een bakje met water die rijen dik langs elkaar komen te staan, zodat er goed gezien kan worden hoe de kleur en grootte is. Deze informatie vormt samen met alle bevindingen van de keuring eerder de basis van de veiling.
Vervolgens maakten we een tochtje met de Oesterbaron, een echte oesterboot. Onder het genot van een heerlijke kreeftensoep, en uiteraard een schaal vol oesters, leren we hier meer over het leven van een Zeeuwse oesterkweker. Wordt er het water in gedoken om ons baby-oesters te laten zien en leren we hoe je ze nou eigenlijk open maakt. Wat een heerlijke vaartocht was het! Geen parels deze keer, maar wel ontzettend lekker weer!
Seafood feest van de barbecue
De stemming zat er dan ook goed in toen we zagen wat er allemaal voor ons klaar stond op de Oesterputten. Een Big Green Egg en de barbecue van mijn dromen: een Ofyre! Wat een knap ding. Hier gingen we, onder de gezellige leiding van de heren van Taste Culinair, leren hoe we oesters, kokkels, vongole, scheermessen, mosselen én prachtige Oosterscheldekreeften klaar kunnen maken.
En daar deel ik 3 recepten van! Want schaal- en schelpdieren bereiden klinkt misschien lastig, maar het is eigenlijk heel eenvoudig én het is ook nog eens zo gepiept! Met deze 3 recepten heb je thuis in een handomdraai een seafood feest, alsof je even in Zeeland bent.
Aziatische kokkels
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
-
- 1 kg kokkels, een nacht geweekt in koud water (in de koelkast)
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 cm gember, geschild en geraspt
- 1 Spaanse peper, fijngehakt
- bakolijfolie
- ½ winterwortel, in dunne repen gesneden
- 1 rode paprika, in dunne repen gesneden
- 1 bosui, in ringetjes gesneden
- 20 gr roomboter, in blokjes
- 2 – 3 el hoisinsaus
- 2 – 3 el chilisaus
- handje koriander
Wat je gaat doen:
-
- Giet de kokkels af, gooi open en kapotte kokkels weg.
- Fruit de sjalotten, knoflook, gember en Spaanse peper in een scheut bakolijfolie.
- Voeg de winterwortel, paprika en bos-ui toe en bak even mee.
- Voeg dan ook de kokkels en roomboter toe en wok in 3 – 4 minuten gaar met de deksel op de pan. Schud de kokkels af en toe om. De kokkels zijn gaar als ze open staan.
- Blus de kokkels af met de hoisin- en chilisaus. En garneer met wat koriander.
Gewokte mosselen met zeekraal
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
-
- 2 kg mosselen
- 1 ui, gesnipperd
- 250 gr zeekraal
- bakolijfolie
- 100 ml witte wijn
- 20 gr roomboter, in blokjes
Wat je gaat doen:
-
- Spoel de mosselen 2 keer in ruim, koud water. Mosselen die kapot zijn gooi je weg. Mosselen die openstaan tik je even tegen het aanrecht, gaan ze niet dicht dan gooi je deze ook weg.
- Fruit de ui en zeekraal in een scheut bakolijfolie in een wok.
- Voeg de mosselen, roomboter en witte wijn toe en wok circa 5 minuten met deksel op de pan. Schud de mosselen af en toe om. De mosselen zijn gaar als de schelpen open staan.
Oosterscheldekreeft van de barbecue
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
-
- 2 levende Oosterscheldekreeften (500 gr per stuk), bestel bij je visboer of ga naar een groothandel als Sligro of Hanos
- goede knoflookolie (bijvoorbeeld van Liquido D’oro of Foodelicious)
- grof zeezout of zeezout flakes
- 1 citroen, in partjes
Wat je gaat doen:
-
- Leg de kreeft op een snijplank, in het midden van de kop van de kreeft zie je een soort kruispunt. Zet hier de punt van een groot, vlijmscherp mes op, duw in een vloeiende beweging naar beneden tot je de snijplank raakt – de kreeft is nu direct dood. Laat je mes in de kop zitten en duw het handvat van de mes naar beneden waardoor je de kreeft halveert. Draai de kreeft om en snij nu ook de andere kant van zijn kop doormidden.
- Verwijder de maagjes (in de kop) en het kleine darmkanaal (in het lijf).
- Hak met het mes 1x in alle vier de zijdes van de brede poot, zodat je hem later goed kan pellen.
- Bestrijk de gehalveerde kreeft met knoflookolie en grill circa 5 minuten op de barbecue (of een grillpan).
- Bestrooi het vlees met wat grof zeezout en serveer met een partje citroen.
Tip: Vind je stap 1 t/m 3 lastig of vervelend , vraag dan aan je visboer of hij dit voor je wil doen.
Dit waren al mijn belevenissen in Zeeland, wat is deze provincie toch een genot voor liefhebbers van vis, schaal- en schelpdieren! Ik heb zo’n vermoeden dat of Francesca of ik weer snel teruggaan, zeker in het seizoen van de Oosterscheldekreeft.
Tekst & fotografie: Bo Blitz
Voor de mini trip naar Zeeland is Bo uitgenodigd door VVV Zeeland.