Deze sinaasappel amandelcake stond al heel lang op mijn lijstje. Een luchtige cake met de echte smaak van sinaasappel. De truc om dit te bereiken is door de hele sinaasappel te koken en daarna te pureren, met schil en al. Door het koken wordt de schil niet alleen zacht, maar ook minder bitter. De cake smaakt daardoor als een sinaasappeltje met een licht bittere nasmaak en die breng je weer helemaal in balans met de Cointreau siroop. Deze kun je trouwens ook alcoholvrij maken, daarvoor heb ik een tip in het recept gegeven.
Leuk om te vermelden is wat de status was van de cake binnen 24 uur na het bakken: niets meer van over…de kraamvisite was er zeer blij mee. En wij ook.
Wat je nodig hebt voor 1 cake
-
- 2 hele bio sinaasappels
- 100 ml vers sinaasappelsap van 1 of 2 sinaasappels
- 250 gr kristalsuiker
- 100 ml Cointreau (of andere sinaasappellikeur)
- 8 eieren
- 1 tl amandelextract
- 200 gr amandelmeel
- 100 gr tarwebloem
- 2 tl bakpoeder
- 8 gr (1 zakje) vanillesuiker
- 2 el amandelschaafsel
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 25 minuten + afkoelen / Oventijd: 35 minuten
1. Laat 2 bio sinaasappels 30 minuten koken in ruim kokend water. Daarna laat je ze afkoelen (gaat sneller als je ze vast voorzichtig in stukken snijdt). Snijd dikke vliezen eraf en pureer de rest helemaal fijn in de keukenmachine. Hier moet je trouwens echt even iets van proeven, deze pure smaak van sinaasappel is heel bijzonder.
Ik had enorme (echt enorme!) bio sinaasappels en heb uiteindelijk maar de puree van 1,5 sinaasappel gebruikt in mijn beslag omdat het anders te veel zou overheersen. Ik ga in het recept dus uit van ‘normale’ grootte van sinaasappels. De overige puree heb ik de volgende dag door mijn havermout geroerd, heerlijk!
2. Meng in de tussentijd de sinaasappelsap,100 gr  kristalsuiker en de Cointreau in een steelpan. Breng aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Laat 15 tot 20 minuten op laag vuur inkoken tot een siroop. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
De bovenstaande stappen kun je ook makkelijk de dag ervoor doen en daarna afgedekt bewaren in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier (mijn vorm had een diameter van 24 cm) en vet de randen in met bijvoorbeeld bakspray.
4. Klop 6 eieren met 150 gram kristalsuiker schuimig in een kom. Schep de puree erdoor samen met het amandelextract. Spatel daarna het amandelmeel, tarwebloem en bakpoeder erdoor.
5. Splits de laatste 2 eieren en klop de eiwitten helemaal stijf met het zakje vanillesuiker. Spatel dit luchtig door je beslag heen.
6. Schenk het beslag in je bakvorm en bak circa 35 minuten in de oven. Steek een satéprikker in het midden om te checken of de cake gaar is. Als deze er droog uitkomt is de cake klaar.
7. Zet de cakevorm op een rooster en laat 5 minuten afkoelen. Prik met dezelfde prikker een aantal gaatjes in de cake (tot halverwege). Schep een paar eetlepels (naar smaak) van de Cointreau siroop over de bovenkant van de cake en strijk uit. Nu kan de siroop mooi in de cake trekken terwijl deze afkoelt.
8. Garneer de cake met licht geroosterd amandelschaafsel (dit doe je in een koekenpan met antiaanbaklaag en zonder vet) en serveer in punten. Schenk er nog een scheutje van de siroop over als ‘finishing touch’.
Tip: Alcoholvrije siroop maken? Dat is heel simpel: combineer daarvoor 150 ml sinaasappelsap met 100 gr kristalsuiker en houd dezelfde bereidingswijze aan.
Heel veel plezier met maken en opeten van deze zalige amandelcake, hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij. En laat je eindresultaat even zien door te taggen met #francescakookt!
Recept & fotografie: Francesca